Aktivister fra Mellemfolkeligt Samvirke holdt i går holdt skattely-party udenfor Christiansborg, mens finansminister Bjarne Corydon på et åbent samråd indenfor murene erkendte, at han udmærket kendte til Goldman Sachs' skattely- konstruktion.
Det gjorde han også, inden han indgik aftalen med den berygtede amerikanske investeringsbank, forklarede han.
- Men det EU-retlige ligebehandlings-princip siger, at det ikke er lovligt at tillægge selskabsstrukturen vægt, når man skal afgøre, hvad der er det bedste tilbud, undskyldte finansministeren sig.
Af samme grund fik Finansudvalgets medlemmer heller ikke noget at vide om skuffeselskaberne på Cayman Island og USA-staten Delaware, forklarede Bjarne Corydon.
Frist til august
Corydon har - under trusler om mistede DONG-job og forværring af Danmarks internationale anseelse - afkrævet Finansudvalget et ja til DONG-salget allerede i morgen. Finansministeren erkendte dog på samrådet, at Finansudvalget har indtil august til at tage stilling til salget til Goldman Sachs.
Først da udløber aftalen med investeringsbanken og de to pensionsselskaber, der også ifølge aftalen skyder mindre milliardbeløb i DONG Energy.
Derimod gled Bjarne Corydon af på et andet vigtigt spørgsmål fra Enhedslisten: Hvorfor forligspartierne ikke har overvejet at lade staten selv investere i den kapitaludvidelse, der er nødvendig, for at DONG kan fuldføre sine investeringsplaner.
Her slap Corydon med at forklare, at man have ønsket investorer udefra, for at staten, og dermed skatteyderne, ikke skulle stå med hele risikoen.
Når Goldman Sachs som mindretalsaktionær får vetoret på en lang række beslutninger i DONG og sikkerhed for ikke at lide større tab på de investeringer, der allerede er foretaget i Nordsøen, skyldes det dog ifølge Corydon, at Goldman Sachs jo også skal have sikkerhed for sin investering.
Vetoret til debat
Finansministeren har dog også givet en anden grund, påpegede René Christensen, finansorfører for Dansk Folkeparti, der er en af forligspartierne bag aftalen om en delvis privatisering af DONG Energy.
Han citerede Corydons svar på et af de mange stillede skriftlige spørgsmål, hvor finansministeren forklarer, at Goldman Sachs har krævet denne vetoret for at have sikkerhed for, at staten som majoritetsaktionær ikke træffer beslutninger hen over hovedet på investeringsbanken.
- Men forligskredsen var jo kun enige om at søge ekstern kapital til DONG, fordi det var aftalt, at den danske stat fortsat skulle være styrende i DONG. Her kan man jo godt blive lidt nervøs, når man spørger ind til mindretalsbeskyttelsen, sagde René Christensen på samrådet.
Selv om alle partier undtagen Enhedslisten og Dansk Folkeparti i morgen vil stemme for at sælge DONG-aktier til Goldman Sachs, har det givet så store dønninger i regeringspartiet SF, at der er indkaldt til krisemøde i dag, hvor partiets folketingsgruppe skal mødes med landsledelsen.
I både Aarhus og København er der indkaldt til demonstration mod salget i morgen klokken 16.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278