Man straffer da ikke torturbødler?
Man straffer da ikke torturbødler?
Debat og åbent hus i København: På FN’s støttedag for torturofre sætter DIGNITY fokus på straffrihed og det faktum, at langt de fleste gange går tortur ustraffet hen.
På trods af at 155 lande har ratificeret FN’s torturkonvention, sker der ifølge den seneste undersøgelse tortur i 141 af verdens lande.
På FN’s støttedag for torturofre den 26. juni sætter DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur – fokus på problemet med debat og åbent hus. De skriver i indbydelsen:
"I mange lande er tortur en fast del af politiarbejdet. I Indien mørbanker politiet for eksempel mistænkte inden afhøringen for at vise dem, hvad der sker, hvis de ikke samarbejder. Tortur forekommer på alle kontinenter i verden.
I langt de fleste tilfælde bliver bødlerne ikke straffet for deres kriminelle handlinger, og dermed fortsætter torturen mod uskyldige mennesker.
Straffrihed sender et klart signal til politiet, efterretningstjenester, militær om, at tortur er helt i orden, og at de bare kan fortsætte "det gode arbejde". Når torturbødler ikke straffes, er der risiko for, at torturen vil blive en udbredt og systematisk forbrydelse."
Et panel vil debattere, hvordan man kan komme straffriheden til livs, hvad FN gør ved problemet, og hvad andre organisationer gør. Deltagerne er:
Jens Modvig, overlæge i DIGNITY og medlem af FN's torturkomite for Danmark; Therese Rytter, chefjurist i DIGNITY og næstformand i Rådet for Menneskerettigheder; Victor Madrigal-Borloz, generalsekretær i det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre (IRCT) og medlem af FN's Subkomité til Forebyggelse af Tortur; Nomfundo Magapi, Center for Studier af Vold og Forsoning (CSVR), Sydafrika; Arturo Matute, Regional leder af Centret for forebyggelse af vold i Centralamerika (CIPREVI), Guatemala.
Henrik Rønsbo, seniorforsker og leder af Urban Violence-temaet i DIGNITY, er ordstyrer.
Debatten foregår på engelsk og varer fra klokken 14 til 16. Klokken 16-18 vil der være reception, hvor du kan få et glas, nogle snacks og en rundtur i instituttets nye rammer.
>> DIGNITY