11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Istedgade overgiver sig stadig ikke

Mindehøjtidelighed og demonstration

Istedgade overgiver sig stadig ikke

4. Maj-Initiativet på Vesterbro opfordrer beboere langs det traditionsrige fakkeltog til at sætte lys i vinduet, når optoget går gennem Istedgade.

Fra sidste års 4. maj-optog på Vesterbro.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1
04 maj 2017

På Halmtorvet på Vesterbro i København starter arrangementet klokken 19:30.

Her taler Jan Mathisen, 3F København, Preben Brandt, projekt UDENFOR, og Anton Nielsen, Aktive Antifascister og Antifascistisk Forum. Musik leveres af Janne Lærkedahl og Stanley Samuelsen.

4. Maj-Initiativet på Vesterbro tager dyb afstand fra, at våben erstatter velfærd; at krig erstatter humanisme; at nationalisme og racisme erstatter solidaritet og ligeværd.

Endnu en gang vil vesterbroere og 4. Maj-Initiativet på Vesterbro mindes dem, der gav deres liv i den retfærdige kamp mod besættelsesmagten 1940-45. Som sædvanligt benyttes fakkeltoget som anledning til at trække linjer op til nutiden med aktuelle politiske paroler.

– Det giver desværre stadig mening at gå gennem Istedgade på befrielsesaftenen. Verden er stadig præget af krig, nationalisme og racisme, siger Anne Jessen fra 4.Maj-Initiativet på Vesterbro.

Hun tilføjer, at netop disse tre ting var nogle af de centrale elementer, der førte til Anden Verdenskrig i 1940’erne.

– Derfor vil vi med fakkeltoget endnu en gang advare mod, at vores humanistiske grundlag og internationale solidaritet også udfordres nu om dage, siger hun.

Hun tilføjer, at krigene i Mellemøsten og Afghanistan "ingen ende vil tage".

– Derfor oplever vi, at penge bliver brugt til oprustning og krig i stedet for til velfærd. Det mener vi er forkert – og det viser historien os desværre også, siger hun.

4. Maj-Initiativet mener, at det er vigtigt for os at bruge historien og styrke den historiske bevidsthed på Vesterbro.

– Vi var kendt for vores modstand mod den tyske besættelse. Vi er kendt for vores mangfoldighed, rummelighed og solidaritet. Dét skal vi holde fast i den 4. maj, siger Anne Jessen.

Efter taler og musik spilles traditionen tro det originale frihedsbudskab, som det lød via BBC i 1945. Herefter er der afgang til og ad Istedgade i fakkeltog mod Enghaveparken.

Særligt beboere langs ruten opfordres til at sætte lys i vinduet.

Fakkeltoget gør kort holdt ved Stjerne Radio i Istedgade, Vesterbros eneste museum, og kipper med frihedsfanen. Under besættelsen var det arnested for en vigtig del af modstandsbevægelsen.

I Enghaveparken slutter arrangementet klokken 22.

Arrangør: 4. Maj-Initiativet på Vesterbro.

Hvert år arrangeres der på Vesterbro i København det traditionsrige fakkeltog gennem Istedgade til minde om befrielsesaftenen den 4. maj 1945 og den fortsatte kamp mod nazisme, racisme og fremmedhad. Se mere på initiativets hjemmeside www.4maj.dk