Den italienske mafias forbindelser til den italienske byggesektor er veldokumenteret. Hvad der er mindre kendt, er, at mange af de italienske byggeskandaler, der skyldes korruption og bestikkelse, involverer penge fra EU's investeringsbank EIB. Et forhold, som den italienske NGO Re: Common har undersøgt.
Et par af korrup-tionssagerne angår Grandi Lavori Fincosit, som har fået opgaven med at bygge den nye Storstrømsbro.
I den engelsksprogede rapport "Italian Malaffare - European Money" gennemgår RE: Common en række af disse sager – samt hvordan henvendelser til EU's antikorruptionskontor OLAF bliver afvist med, at der "ikke er noget at komme efter".
Et par af korruptionssagerne angår Grandi Lavori Fincosit (GLF): Et motorvejsprojekt ved den italienske by Mestre, og et større dæmningsprojekt omkring Venedig, kaldet MOSE. GLF er med i det konsortium, der skal bygge den nye Storstrømsbro.
EU's investeringsbank EIB ydede et lån på 350 millioner euro – godt 2,6 milliarder kroner – til motorvejsprojektet, da det løb tør for penge på grund af stigende omkostninger. Det viste sig senere, at nogle af topcheferne bag projektet havde sikret sig ekstra indtægler ved at fabrikere falske fakturaer. Pengene var gået til dem selv og til at bestikke embedsmænd til at sikre sig mere lukrative kontrakter, både i forbindelse med motorvejsprojektet og MOSE-projektet.
MOSE med mere
EU's investeringsbanks involvering i MOSE-projektet er langt mere omfattende. EIB har i perioden 2013-2016 skudt 863,5 millioner euro i MOSE-projektet. Det svarer til 644 milliarder danske kroner. Selv om de italienske myndigheder anholdt og fik dømt stribevis af personer involveret i projektet – herunder en topleder fra det firma, der nu skal bygge Storstrømsbroen – fortsatte EIB med at sende pengene til projektet.
Sagerne er endnu ikke afsluttet – og det samme er sikringen af Venedig mod havets luner heller ikke. En stående italiensk folkevits er, at der hverken er dæmmet op for havet eller for korruptionen.
I alt har EIB i årene 2013-2016 bevilget hvad der svarer 395 milliarder kroner i italienske projekter, hovedsagelig inden for infrastruktur. Blandt andet til konstruktionen af hovedvej A3 i Calabria-regionen i Syditalien. Her viste det sig, at i alt 250 selskaber, der deltog i vejbyggeriet, havde forbindelse til mafia-organisationen Ndrangheta, og at omkring 400 millioner euro (næsten tre milliarder kroner) fra EU's strukturfonde var endt i mafiaens lommer…
Retssag udskudt
I MOSE-sagen er den tidligere topleder i GLF blevet dømt for korruption og bestikkelse, og selve selskabet er nu under anklage for samme.
Et retsmøde i Italien, sat til den 21. december, skulle have afgjort, om der skulle rejses en egentlig tiltale mod selskabet. Det ville have fundet sted kun to dage efter den dato, Vejdirektoratet på vegne af staten havde sat af til at underskrive kontrakten om bygningen af Storstrømsbroen.
LÆS OGSÅ: EU-regler freder korrupte firmaer
Efter at transportminister Ole Birk Olesen i sidste øjeblik udsatte kontraktunderskrivelsen, blev det på retsmødet den 21. december besluttet at udskyde afgørelsen om tiltalerejsning til den 27. februar.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278