Forhandlingerne om nye lokalaftaler for medlemmerne af Dansk Jernbaneforbund ansat ved DSB er stødt ind i nye bump.
Torsdag i sidste uge afbrød Dansk Jernbaneforbund alle forhandlinger med henvisning til DSB's adfærd og ageren i forhandlingerne.
DSB har som formål at stikke en kile ind mellem tillidsrepræsentanterne og forbundet.
Henrik Horup, forbundsformand
– Mens vi forhandler i det ene rum, sidder de samtidig i et andet rum og fortolker og bryder overenskomsten. Når Dansk Jernbaneforbund har påpeget disse forhold, har Poul Gemzøe-Enemark klart meddelt, at hvis vi har noget at klage over, kan forbundet blot rejse sagerne fagretligt, siger forbundsformand Henrik Horup til Arbejderen.
Nu har Jernbaneforbundet taget Poul Gemzøe-Enemark, der er DSB's chefforhandler, på ordet og bedt Arbejdsretten tage stilling til syv sager om påstået overenskomstbrud og egenfortolkning af overenskomsterne.
>>LÆS OGSÅ: DSB bryder overenskomsten
– DSB følger Jernbaneoverenskomsten, der er indgået mellem Dansk Jernbaneforbund og Dansk Industri, forsikrer Poul Gemzøe-Enemark imidlertid overfor Arbejderen.
Forskellig udlægning
Chefforhandlerens opfattelse af forhandlingsforløbet adskiller sig tydeligt fra Henrik Horups, og han undrer sig over de afbrudte forhandlinger.
– Trods de konstruktive drøftelser mellem DSB og lokomotivførerne på fjern- og regionaltog, så har Dansk Jernbaneforbund pålagt områdegruppen for lokomotivførerne at bryde forhandlingerne, lyder Gemzøe-Enemarks udlægning.
Men at Dansk Jenbaneforbund skulle have tvunget lokomotivførerne væk fra forhandlingsbordet på et tidspunkt, hvor forhandlingerne angiveligt gik godt, må DSB tage på egen kappe, mener lokofører Peter Kanstrup. Han sidder med ved forhandlingsbordet og genkender ikke DSB's fremstilling af hændelsesforløbet:
– Det er DSB’s egen fortolkninger af overenskomsten, som har skabt så meget vrede i både medlemskredsen og tillidsmandskredsen, at forbundet i forståelse med blandt andre LPO DSB (Lokomotivpersonalets Områdegruppe, red.), trak i håndbremsen.
Som eksempel peger Peter Kanstrup på begrebet elevløn – DSB's "nyskabelse, som sjovt nok ikke findes i Jernbaneoverenskomsten."
Henrik Horup siger det ligeud:
– DSB ønsker et slagsmål med Dansk Jernbaneforbund og skyr ingen midler. De går tilsyneladende heller ikke af vejen for at lyve offentligt. Det er et voldsomt ord. Men når Poul Gemzøe-Enemark helt og aldeles udokumenteret udtaler, at Dansk Jernbaneforbund har pålagt områdegrupperne at afbryde forhandlingerne med DSB, er det en åbenlys løgn, som alene har til formål at stikke en kile ind mellem tillidsrepræsentanterne og forbundet.
Trættende
Forbundsformanden er også godt og grundigt træt af DSB's forsøg på at fremstille forbundet som den store skurk i sagen.
– Gentagne gange skal det hedde sig, at Dansk Jernbaneforbund ikke vil mødes med DSB. Det er ganske enkelt også usandt. Det samme er historien om, at forhandlingerne går åh så godt, og at vi er så tæt på at være nået i mål.
Ifølge Henrik Horup er der indtil nu kun opnået enighed om tre lokalaftaler, mens alle øvrige fortsat mangler.
– Man kan ikke forhandle med en direktion/modpart, der har en så åbenlys mangel på respekt for modparten og i øvrigt også sine medarbejdere. Men hvis DSB vil anerkende, at de har brudt god forhandlingsskik og indstille deres egne fortolkninger og brud på overenskomsten, så vender vi tilbage til forhandlingsbordet, slutter Henrik Horup.
Kampen imod forringelser af medlemmernes løn og arbejdsvilkår og markedsgørelsen af togtrafikken i Danmark har stået på siden ledelsen i DSB i 2017 besluttede at melde selskabet ind i Dansk Industri. DI er en privat arbejdsgiverorganisation med egne overenskomster. Tidligere var DSB-personalets forhandlingsmodpart Finansministeriet.
>>LÆS OGSÅ: DSB opsiger overenskomster
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278