05 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Niels Hausgaard fylder 75 år

Tillykke

Niels Hausgaard fylder 75 år

Sangeren og satirikeren med de på forhånd udsolgte koncerter og politiske svirp til de krigsliderlige og de EU-oppustede fylder 75 år i dag. Efter 50 år i branchen griber han stadig guitaren i solidaritet med dem, der bliver sorteret fra i samfundet.

FOTO: Torben Christensen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Troubadouren, sangeren, komponisten, samfundsdebattøren og standupperen Niels Hausgaard fylder 75 år i dag.

Når politikere og krigere kammer helt over, er Niels Hausgaard ikke sen til at sige fra og i stedet støtte de, der bliver ramt.

På Tønder Festival i sidste uge blev han fejret af mange musikvenner i et propfyldt festivaltelt. Signe Svendsen og Christian Alvad, som han har turneret med gennem mange år, bidrog sammen med Allan Olsen, Steffen Brandt, Huxi Bach og mange flere til fødselsdagskoncerten.

Helt oplagt at fejre ham på Tønder Festival, hvor Niels Hausgaard har spillet hvert år, siden den startede i 1974, og hvor folkemusikken er i centrum.

Vendelbomål og politisk satire

For Niels Hausgaard har folkemusiktraditionen i sit hjerte, og det helt tilbage fra sangen "Føest en hael tiem på dæj jæen sij’…", og på rigsdansk: "Først en halv time på den ene side, så en halv time på den anden" (1973), sangen der gjorde den nordjyske sanger landskendt.

Om ikke andet så studsede mange over Hausgaards vendelbomål, en dialekt han siden har tonet ned. Men den politiske satire, svirpene til "de-må-tage-sig-sammen"-kulturen og solidariteten med dem, det ikke bare kører for i samfundet, er aldrig blevet nedtonet i hans shows. Tværtimod.

Dette års turné hedder da også "Tryk min danske hånd". Ingen kan vel være i tvivl om, at Hausgaard har lagt vægt på Inger Støjbergs "noget for noget"-politik, altså intet dansk statsborgerskab uden et nøgent håndtryk med hende eller en borgmester.

"Jomfru igen", "Med Hudfarvet Hud", "Gud er stor og forfængelig og nærtagende og stor" – det er altid spændende, hvad der er titlen på årets turné med Niels Hausgaard. Det er også spændende, nærmest nervepirrende for både fans og nysgerrige, om der er billetter nok. Turnéerne er som regel udsolgte, inden koncerterne går i gang.

I livets mesterlære

Niels Hausgaard er født 31. august 1944 i Hirtshals. Søn af en fisker og moderen var hjemmegående. Til SINDbladet har han fortalt, at han kom på børnehjem, fordi han blev betegnet som adfærdsvanskelig (SINDbladet 2/2014). Han blev udlært som skibssmed og sejlede i nogle år. Senere forsøgte han sig med maskinmesteruddannelsen, og i en periode var han på kunstakademi. Men det har åbenbart aldrig rigtig været Hausgaard at nå tingene ad skolevejen, så hellere at gå ud i livets mesterlære.

I 2006 modtog Niels Hausgaard Gelsted-Kirk-Scherfig-Prisen på 25.000 kroner, som han umiddelbart efter gav videre til dagbladet Arbejderen.

Det skorter aldrig med solidariteten for de "udpræget praktisk begavede" i hans shows, en brod til det samfund, der hele tiden har travlt med at sortere mennesker i "de bogligt og de praktisk begavede", "For sådan nogle som Egon, de ka’ ik’ betale sig", synger Hausgaard hudflettende om den liberalistiske tankegang.

Hausgaard er udpræget humoristisk begavet med sin underdrevne nordjyske stil, der bedyrer, at der sådan set ikke er noget, der er noget særligt – og derved bliver hans humor noget særligt. Hvem har ikke været halvkvalt af grin under hans koncerter, hvor han har både familien og vennerne med, sådan rent billedligt i hvert fald: broderen og hans kone eller Aage og Ida.

Glad for at være dansker

Når politikere og krigere kammer helt over, er Niels Hausgaard ikke sen til at sige fra og i stedet støtte de, der bliver ramt, som de irakiske flygtninge i Brorsons Kirke i 2009. Han har støttet EF- og senere EU-modstanden med sine udtalelser og koncerter. Han vil absolut ikke betegnes nationalist, men gerne som national.

Jeg er national og glad for at være dansker. Men jeg er ikke nationalist. Det er pervers dyrkelse af det nationale, udtalte Hausgaard i Debatten på DR2 overfor Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti.

Støtte til Arbejderen

I 2006 modtog Niels Hausgaard Gelsted-Kirk-Scherfig-Prisen på 25.000 kroner, som han umiddelbart efter gav videre til dagbladet Arbejderen med ordene:

I en tid, hvor gratisaviser vælter på gaden – og ingen af dem sætter spørgsmålstegn ved det superliberalistiske system – er Arbejderen vigtig. Hausgaard i Arbejderen 22.8.06.

Da Arbejderen i 2012 fyldte 30 år og blev relanceret med en stor fest i Nørrebrohallen, åbnede Hausgaard sit indslag på festen i Nørrebrohallen med kommentaren, at han til forbavsede folk hjemme i Nordjylland havde forklaret, at nu skulle han over og spille for de rigtig røde.

Humoren skal ud

Ud over de årlige turnéer medvirker Hausgaard som debattør i Spørg Charlie på TV2. I 2016 lavede han en udsendelsesrække på DR sammen med rapperen Per Vers med titlen "Hausgaard & Vers – rejsende i dansk", et eftersyn af dansk som modersmål. Før det har han medvirket i "Der kan man se" (1996) sammen med Erik Clausen, børne-tv-serien "Nanna" (1988), bare for at nævne nogle. Så er der selvfølgelig hans koncerter, som er blevet sendt på DR efter endt turné.

Hvem har ikke været halvkvalt af grin under hans koncerter, hvor han har både familien og vennerne med, sådan rent billedligt i hvert fald.

Hausgaards turné i 2020 bliver afsløret omkring november. Han fortsætter, selvom helbredet har nappet i ham med et hjertestop i 2016, som han fortalte sit publikum på Tønder Festival i år.

Det er et hårdt liv at være turnerende kunstner på landevejene, men det er også i bilen, at tanker bliver til ord og bliver til sange for Hausgaard. Så hold landevejene åbne fra Nordjylland til Svendborg, København og Bornholm – humoren skal ud!

Et stort tillykke fra Arbejderen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. aug. 2019 - 05:00   31. aug. 2019 - 11:36

Fødselsdag

Af Karin Busk