Landets skoleelever har fået ny frontfigur. Det er den 16-årige Silke J. Fogelberg, som møder Arbejderen i anledning af den nye formandstitel for Danske Skoleelever (DSE).
Vi tror jo på en bedre fremtid for folkeskolerne med folkeskolereformen.
Silke J. Fogelberg
Gennem de sidste to år har Silke været aktiv i den tværpolitiske organisation Danske Skoleelever, og har i det seneste år siddet som medlem af organisationens bestyrelse som regionsformand for Fyn. Hun er nu klar og glæder sig til at gå forrest i kampen om det gode skoleliv, om den gode implementering af Folkeskolereformen og kampen mod mobning.
- Mobning skal ikke finde sted på skolerne. Jeg ser gerne en mobbelov, inspireret af den man har i Sverige, siger Silke Fogelberg til Arbejderen.
Sveriges mobbelov har ført til, at en række kommuner er blevet dømt til at betale erstatning til elever, fordi skolen ikke har grebet ind over for mobningen.
- Jeg mener ikke, at skolerne skal straffes, når der opstår mobning. Men det er vigtigt, at skolerne ser det her med trivsel som et væsentligt område, og ikke bare siger, at det er forældrenes ansvar.
Flytter til Randers
Det er ikke kun formandsposten, som er ny i Silke Fogelbergs liv. Også en tilværelse som udeboende teenager er lige om hjørnet. Efter 9. klasses eksamener flytter hun hjemmefra, til Randers, hvor hun skal arbejde på Danske Skoleelevers Sekretariat som fuldtids frivillig inden gymnasiet.
- Det er Danske Skoleelevers organisation, jeg brænder for. Det er vigtigt at styrke elevdemokratiet. Derfor er det også vigtigt, at der er nogle, som varetager elevernes interesser, og at vi bliver hørt, lyder det fra Silke Fogelberg.
Den nye formand ser også en lysere fremtid for danske skoleelever med den omstridte folkeskolereform.
- Det handler om at få den ud i livet på en ordentlig måde. Der er mange steder, hvor reformen halter, vi er stadig i implementeringsfasen, og vi skal i Danske Skoleelever være med til at følge reformen til dørs.
Silke har ikke tidligere været politisk engageret, men blev bekendt med Danske Skoleelever (DSE) gennem en veninde, som sad i bestyrelsen i Region Syddanmark.
- Politik og skole sagde mig ingenting, før jeg stiftede bekendtskab med DSE.
- Jeg tog til et arrangement med en vis skepsis. Jeg tænkte, at det bare var en flok nørder - men det fik jeg afkræftet. De havde virkelig et stærkt fællesskab og samme interesse og ambitioner om at gøre vores folkeskole bedre, og det ville jeg rigtig gerne være en del af.
Efter kort tid blev regionerne sammenlagt og Silke Fogelberg tog initiativ til at starte en regionsbestyrelse op.
- Det var ikke en ene kamp. Og uden de frivillige og andre medlemmer i DSE ville vi aldrig have fået Fyn op og stå, siger Silke Fogelberg, som også har sat sit præg på Odense, hvor hun har været med til at oprette et fælleselevråd.
- Den daglige drivkraft er de frivillige omkring DSE, understreger elvformanden.
Bedre undervisningsmiljø
En af den nye formands store visioner for det kommende år er at sætte et godt undervisningsmiljø på skolerne på dagsordenen.
- Vi skal have mest muligt ud af vores skolegang, og det får vi altså ikke, hvis vores koncentration falder, for hver gang vi trækker vejret. Jeg vil kæmpe for en lovgivning, der sikrer, at vi elever har ordentlige undervisningsforhold – også når det handler om trivsel.
DSE er en tværpolitisk organisation, som går ind for det brede samarbejde.
- Vi har ikke nogle konkrete holdninger til partierne på Christiansborg. Jeg synes, der er fordel og ulempe ved alle partierne. Nu som eksempel Dansk Folkeparti som kom ud med et forslag omkring indeklima på skolerne.
Derudover vil hun gerne være initiativtager til at få trivselslovgivningen igennem.
- En trivselslovgivning, der sikrer undervisningsmiljøet og elevernes undervisningsforhold. De voksne er allerede sikret med deres arbejdslovgivning, men vi elever bliver glemt, lyder det fra Silke Fogelberg.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278