I næste måned indkalder Portugals største LO, CTGP, til nye protester med krav om, at regeringen hæver mindstelønnen fra 3620 kroner til 3844 kroner om måneden. Det meddelte CTGP til de tusinder af portugisere, der deltog i 1. maj-demonstrationer i landets største byer.
Samtidigt kritiserede fagbevægelsen den konservative regerings voldsomme nedskæringer og privatiseringer, som langt fra er slut, selvom premierminister Pedro Passos Coelho lover, at landet om to uger slipper ud af EU's og valutafonden IMF's låne og nedskæringsprogram.
For regeringen fortsætter med at skære ned, for at Portugal kan overholde euroreglerne i 2015 om statens underskud på statsbudgettet højst må være tre procent af bruttonationalproduktet, skriver det amerikanske analyseinstitut Stratfor.
Regeringen vil blandt andet hæve momsen og afgifter på sociale sikringsbidrag til staten over de næste fire år.
Lånet fra IMF, EU-kommissionen og EU's centralbank på 78 milliarder euro skulle blandt andet hindre at landets kriseramte banker gik konkurs. Alligevel advarede Portugals nationalbank i november sidste år om, at landets banksektor er dybt forgældede. Og nu viser det sig, at Portugals tre største banker havde underskud i 2013, og de forventer også underskud i år.
Samtidig er arbejdsløsheden ganske vist faldende, men hovedparten af faldet skyldes, at befolkningen forlader Portugal i håb om at finde arbejde uden for landets grænser. 240.000 portugisere har forladt landet i løbet af de seneste to år. Ifølge Stratfor tegner jobskabelse kun for en tredjedel af faldet i antallet af arbejdsløse.
Krisen kradser også blandt dem, der har arbejde, Eksempelvis har 13 procent af arbejdsstyrken deltidsarbejde, heraf siger halvdelen, at de ønsker fuldtidsarbejde. Og lægger man de registrerede arbejdsløse til, kan arbejdsmarkedet ikke opfylde kravene fra en tredjedel af landets arbejdsstyrke.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278