Der er udsigt til endnu flere arbejdsløse i 2013, hvor konsekvenserne af den halverede dagpengeperiode for alvor vil slå igennem. Det spår Det Økonomiske Råds formandskab - de såkaldte vismænd - i deres netop udsendte efterårsrapport.
Det får Anders Samuelsen fra Liberal Alliance til at kræve skattelettelser her og nu.
- Regeringen holder befolkningen for nar, når den nægter at se vækstproblemerne i øjnene. Hvis vi skal gøre os de mindste forhåbninger om en fremgang i væksten, så har vi behov for en seriøs plan, der gør op med verdens højeste skattetryk. Ellers kommer det helt sikkert til at gå, som vismændene spår, siger Anders Samuelsen.
Christen Sørensen, tidligere overvismand og professor på Syddansk Universitet, peger på en helt anden løsning.
- De stærkeste af de europæiske lande burde øge deres offentlige investeringer og foretage en midlertidig momsnedsættelse for at få sat gang i økonomien. Det vil også kunne hjælpe de økonomisk hårdt ramte sydeuropæiske lande, siger Christen Sørensen til Arbejderen.
Regeringen har dog ikke tænkt sig at følge Christen Sørensens råd. Den vil tværtimod foretage en kraftig opbremsning i de offentlige investeringer i 2013, fremgår det af regeringens finanslovsforslag.
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager tror da heller ikke på vismændenes forudsigelser. Hun henviser til, at regeringens egne regnedrenge forudser et mindre fald i arbejdsløsheden fra næste år. Og at vismændene selv vurderer, at der ligger et stort “forbrugspotentiale” gemt i milliarderne, der er givet ud til skattelettelser og tilbagebetalte efterlønsbidrag.
- Og med aftalen om akutjob foretager vi sammen med private og offentlige arbejdsgivere en ekstraordinær indsats for at tage hånd om de ledige, der risikerer at opbruge dagpengeretten i de kommende måneder. Der er grund til at bevare optimismen på det danske arbejdsmarkeds vegne, siger Margrethe Vestager.
Vismændenes regnestykke over beskæftigelse og arbejdsløshed bygger dog på den forudsætning, at der kommer gang i det hjemlige forbrug. Hvis danskerne ikke begynder at bruge penge, vil det få alvorlige konsekvenser for beskæftigelsen - det vil betyde hele 50.000 færre beskæftigede i 2015, har vismændene regnet ud
Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen peger også på, at arbejdsløsheden godt kan fortsætte med at stige på den anden side af 2013, selvom der, som vismændene venter, kommer gang i forbruget.
- I nogle år fra 2014 og frem er der stadig udsigt til, at aktivitetsniveauet vil ligge under det normale niveau, og fra 2014 begynder arbejdsstyrken at stige hurtigere som følge af tilbagetrækningsaftalen og andre reformer, forklarer Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.
Hvis krisen i euroland fortsætter, vil det også få alvorlige konsekvenser for beskæftigelse og arbejdsløshed i Danmark. Vismændene regner ganske vist med stigende vækst i eurolandene frem mod 2015, hvor væksten vil være oppe på 2,3 procent. Men lørdag sagde Tysklands forbundskansler Angela Merkel, at eurokrisen sandsynligvis vil vare mindst fem år endnu.
- Den, som tror, at den vil være løst om et år eller to, tager fejl, sagde Merkel.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278