Gymnasielærernes massive afvisning af overenskomstforliget 2013 vækker enorm glæde blandt folkeskolelærerne, der er lockoutede på tredje uge.
- Et stort nej fra gymnasielærerne har en enorm signalværdi, fordi Bjarne Corydon har været ude og sige, at gymnasielærerne jo gerne vil have de nye arbejdstidsregler, siger Jan Knærkegaard, næstformand i Aalborg Lærerforening til Arbejderen.
Reelt betyder det markante nej at lærerne nu står sammen i afvisningen af aftalen.
Annette Nordstrøm Hansen, næstformand i GL
- Faktum er, at gymnasielærerne har været utilfredse med, at den socialdemokratiske finansminister har brugt deres aftale som et signal til landets folkeskolelærere om, at nogle undervisere har været parate til at få nye regler om deres arbejdstid.
Jan Knærkegaard vurderer, at med det massive nej får finansministeren sværere ved at bruge gymnasielærerne som løftestang for forringelserne.
Lærernes formand i Esbjerg-kredsen, Kenneth Nielsen, efterlyser at flere faggrupper “kommer ind i kampen” og håber, at nej’et resulterer i flere spontane arbejdsnedlæggelser.
I mandags nedlagde de ansatte på en stribe gymnasier og VUC-centre arbjedet i sympati med de lockoutede.
- Vi kæmper jo ikke kun for os selv. Gjorde vi det, tror jeg ikke, at Kommunernes Landsforening havde benyttet sig af så drastisk et kampskridt som lockout. Det er fordi, de vil erstatte aftalesystemet med rå ledelse. Det kommer de andre faggrupper til at mærke, siger Kenneth Nielsen til Arbejderen.
Hele 81,5 procent af de stemmeberettigede medlemmer af Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) stemte om den nye overenskomst. 85 procent sagde nej, 10 procent ja, og fem procent afleverede en blank stemmeseddel.
- Jeg er rigtig glad for det markante nej fra medlemmerne. Reelt betyder det, at lærerne nu står sammen i afvisningen af en aftale, der åbner op for arbejdsintensivering og forringelser af kvaliteten i uddannelserne, udtaler Annette Nordstrøm Hansen, næstformand i GL.
Hun opfordrede medlemmerne til at stemme nej til OK-forliget, mens formand Gorm Leschly anbefalede et ja til den aftale, som han sammen med hovedorganisationen Akademikerne skrev under på i februar måned.
- Urafstemningen er et stærkt signal, som både GL, lederne på gymnasierne og Corydon skal tage alvorligt, siger forbundsformand Gorm Leschly.
Selvom gymnasielærerne har stemt nej til aftalen, skal de alligevel rette sig efter den nye overenskomst med de nye arbejdstidsregler, som blandt andet betyder, at rektorerne kommer til at bestemme fordelingen mellem undervisningstid og forberedelse.
GL er nemlig medlem af hovedorganisationen Akademikerne, der samlet har stemt ja til aftalerne på både det kommunale, regionale og statslige område. 73,6 procent stemte ja og 26,4 procent stemte nej. Den samlede stemmeprocent for de organisationer, der tog stilling ved urafstemning, var på 41 procent.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278