Officielt stemmer befolkningen om, hvorvidt Grækenland skal acceptere EU's og IMF's seneste nedskæringskrav. Den klare anbefaling fra landets regering er at sætte sit kryds ved nej.
Ved at sige nej til EU, IMF og ECB's nedskæringer, siger vi ikke automatisk ja til Syriza-regeringens egen spareplan.
PAME
Spørgsmålet lyder:
"Græske personer bedes hermed afgøre, om de accepterer et forslag til aftaledokument, afleveret af EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond, ved Eurogruppens møde, der blev holdt 25. juni".
Forkerte dilemma
Den militante arbejderfront PAME, der har stået bag de fleste generalstrejker i de seneste år, mener, at regeringen med folkeafstemningen stiller et forkert spørgsmål til befolkningen.
PAME opfordrer ganske vist til et nej til kreditorernes plan for Grækenland på søndag, men mener, at regeringskoalitionen, som består af Syriza og det højreorienterede parti Anel, med folkeafstemningen forsøger at "overføre ansvaret for problemet til det græske folk".
PAME skriver.
"Dilemmaet, udtrykt i folkeafstemningen, er forkert stillet op. Den græske regering nægter befolkningen en folkeafstemning om dens egen spareplan på otte milliarder euro, som de for kort siden foreslog eurogruppen", lyder det fra PAME i en erklæring.
Regeringens plan indeholder en række spareforslag som privatiseringer, pensionsnedskæringer og højere moms.
EU-kommissionens egen plan indeholder nogle af de samme indgreb. Forskellen i beløb på de to forslag var på omkring 600 millioner euro.
Kritik fra kommunister
Grækenlands Kommunistiske Parti (KKE), der har 15 pladser i parlamentet, advarer mod Syrizas plan for hele forløbet før, under og efter folkeafstemningen.
"Koalitionsregeringen opfordrer folk til at sige nej på søndag. Dens embedsmænd har allerede gjort det klart, at dette nej vil blive fortolket af den græske regering som en godkendelse af dens egen foreslåede aftale med EU, IMF og Den Europæiske Centralbank, der også indeholder barske nedskæringer".
Det tidligere socialdemokratiske regeringsparti PASOK og centrum-venstre-partiet Potami støttede i øvrigt under parlamentsdebatten om folkeafstemningen, at vælgerne stemmer ja ved folkeafstemningen.
Det nynazistiske Gyldent Daggry-parti støtter et nej.
KKE foreslog den 27. juni følgende i parlamentet.
"Et nej til aftalen mellem EU-ECB-IMF og den græske regering. Nej til regeringens egen nedskæringsplan. Frigørelse fra EU og frigørelse fra alle aftaler om sparepolitik og tilhørende love".
Syriza og alle andre partier – ud over KKE – nedstemte forslaget.
KKE mener, at folk på søndag skal gå til stemmeurnerne og afvise forslaget fra EU-IMF-ECB – men fortsat kæmpe mod Syriza-Anel-regeringesn næsten tilsvarende nedskæringsplan.
EU truer Grækenland
EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker blander sig i folkeafstemningen. Hans klare besked til grækerne er: Stemmer I ja, hjælper vi jer. Stemmer I nej, er det et nej til Europa.
Bestyrelsesmedlem i Den Europæiske Centralbank (ECB), Benoit Coeure, truer i et interview i den franske avis Les Echos, Grækenland. Truslen kom tirsdag samtidig med, at Grækenland undlod at betale et afdrag på 1,6 milliarder euro, som landet tirsdag skulle betale til Den Internationale Valutafond (IMF).
– Et græsk exit fra eurozonen – indtil nu et teoretisk problem – kan desværre ikke udelukkes længere, sagde han.
Udtalelsen kom kort før Alexis Tsipras tilbød at acceptere de fleste af kreditorernes krav til gengæld for et nyt lån på 29 milliarder euro.
Men tilbuddet blev skudt ned først af Tyskland og derefter af i eurozonens finansministre. De vil først afvente folkeafstemningen søndag.
Syriza vil blive i EU
Den græske regering nægter, at folkeafstemningen handler om et ja eller nej til euroen og EU. Syrizas leder og premierminister Alexis Tsipras siger:
– De grundlæggende værdier for Den Europæiske Union var demokrati, solidaritet, lighed og gensidig respekt. Den byggede ikke på afpresning og ultimatummer, siger Tsipras.
– Ingen har ret til at sætte disse værdier på spil.
En meningsmåling i den PASOK-venlige avis Efimerida ton Syntakton viser, at 47 procent af grækerne vil stemme nej og 36 procent ja ved folkeafstemningen søndag. Andre meningsmålinger viser næsten dødt løb.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278