05 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Udlicitering er lig med deroute for faglige rettigheder

Kommentar

Udlicitering er lig med deroute for faglige rettigheder

Virkeligheden viser, at det er svært for fagforeningerne at sikre medlemmerne arbejde og ordentlige løn og arbejdsvilkår, når kommunen udliciterer.

Sidste år "glemte" lokalpolitikerne og det offentligt ejede renholdningsselskab Refa i Guldborgsund Kommune at skrive sociale klausuler ind i udbudsmaterialet, da de sendte dagrenovationen i nyt udbud. 

De ansatte betaler enten med en fyreseddel, dårligere løn og/eller højere tempo

Kravet om en social klausul blev rejst gentagne gange af 3F Guldborgsund, men afvist af politikerne med begrundelsen, at det ville være direkte ulovligt og i strid med EU lovgivning.

På grund af "forglemmelsen" blev 24 skraldemænd fyret. Den nye arbejdsgiver var ikke forpligtet til at ansætte de hidtidige skraldemænd, hvoraf nogle havde været i faget i 30 år. De kunne dog søge deres eget job, og blive ansat - på begynderløn forstås. 

Kort efter lød det i et principielt svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg fra Erhvervs- og Vækstministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet og Beskæftigelsesministeriet, at kommuner og offentligt ejede selskaber godt må opstille sociale klausuler om for eksempel at beskytte allerede ansatte medarbejdere, når opgaver udbydes i licitationer.

Ifølge 3F Guldborgsund havde Refa en klar økonomisk interesse i en åbenlys fejlfortolkning af juraen. Refa ville spare mindst 2,8 millioner kroner på løn til skraldemændene.

Nu har 3F i Guldborgsund igen medlemmer, der har fået en fyreseddel i forbindelse med et kommunalt udbud

Denne gang drejer det sig om fem chauffører, som i årevis har kørt børn og unge til og fra skole. Kommunen meddelte fejlagtigt den vognmand, der skulle overtage skolebuskørslen efter et nyt udbud, at det forrige firma iikke havde nogle chauffører, som skulle flyttes med over.

Nu er Guldborgsund langtfra den eneste kommune, som vælger at lade private firmaer overtage offentlige opgaver, men de to konkrete sager viser nogle af de udfordringer, fagforeningerne er oppe imod.

Kommunerne er pressede på deres økonomi, og uanset om det gælder udlicitering af affald og skolebuskørsel som i Guldborgsund, rengøring på skoler og i skolefritidsordninger i Frederikssund Kommune eller i Kultur – og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, så lyder den politiske argumentation - vi skal spare penge.

Alle steder er konsekvenserne de samme. De ansatte betaler enten med en fyreseddel, dårligere løn og/eller højere tempo.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. aug. 2014 - 20:26   25. aug. 2014 - 20:30

Connie Trudslev, journalist