Det er med en af landets mest markante retspolitiske stemmer i spidsen, at Arbejderen i dag lancerer sit nye retspolitiske kommentarpanel.
Bjørn Elmquist har som formand for Retspolitisk Forening og talsmand for PET-komitéen været med til at rette mediernes søgelys mod alvorlige brister i retssystemet og mod terrorlovenes konsekvenser for ytringsfrihed og demokrati.
Han har virket som advokat i en række af de største sager om politiovergreb og terrorlove. Det gælder blandt andet sagerne om Roj TV, Frank Grevil, Ekrem Sahin og foreningen Al Aqsa.
»I mine kommentarer vil jeg påpege alvorlige brister i vores samfund, sætte fokus på magtmisbrug og svigt af svage grupper og individer og komme med bud på løsninger«, lover Bjørn Elmquist i sin første kommentar.
Det journalistiske virke er ikke uvant for Bjørn Elmquist, der tidligere har virket som kommentator ved blandt andet Weekendavisen og Information og korrespondent ved DR.
Og så har han siddet i Folketinget for først Venstre og siden Radikale Venstre.
»Det har givet mig et godt blik for, hvad der står på den reelle, men tit skjulte dagsorden«, skriver Bjørn Elmquist.
Han får selskab i det retspolitiske panel af advokat ved Foldschack & Forchhammer Line Barfod, der som retspolitisk ordfører i Folketinget for Enhedslisten fra 2001 til valget sidste år, har virket som retspolitikkens kritiske vagthund i hele VKO-regeringens levetid.
I panelet sidder også advokatfuldmægtig ved samme kontor, Marc Jørgensen.
Under optakten til klimatopmødet i 2009, da politiets taktik med at masseanholde demonstranter blev legaliseret med lømmelpakken, tog Marc Jørgensen affære sammen med andre jurastuderende og etablerede retshjælpen Rusk, der tilbyder gratis retshjælp til folk, hvis demokratiske rettigheder er kommet i klemme.
- Vi er helt bevidst gået efter at sammensætte panelet bredt, så retspolitikken bliver belyst med erfaringer både indefra og udefra magtens mure, siger Arbejderens redaktør, Birthe Sørensen.
Inspirationen til den nye klumme kommer fra Arbejderens populære socialpolitiske kommentarpanel, hvor en række socialpolitiske eksperter de seneste år har skrevet om samfundets skyggesider, kampen om velfærden og deres eget socialpolitiske virke.
- Ligesom socialpolitikken er den retspolitiske udvikling også en hovedprioritet for Arbejderen. Med terrorlove, lømmelpakker og andre tiltag har vi de sidste år oplevet et retspolitisk skred af dimensioner. Samlet set er vores demokratiske rettigheder som borgere i Danmark under stort pres. Også det danske EU-medlemskab trækker i samme retning, på trods af at vi har en retspolitisk undtagelse. Det gør det ekstra vigtigt at beskæftige sig med retspolitikken og følge udviklingen tæt, og det er baggrunden for, at vi nu opretter et retspolitisk kommentarpanel, siger Birthe Sørensen.
Den socialpolitiske kommentar fortsætter, men flytter fast dag fra onsdag til lørdag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278