27 Feb 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Magasinet Arbejderen: Leve Pariserkommunen

Leder

Magasinet Arbejderen: Leve Pariserkommunen

Det nye nummer af Magasinet Arbejderen er tilegnet Pariserkommunen, som blev oprettet i disse dage for 150 år siden. Pariserkommunen eksisterede i 71 dage og var verdens første proletariske revolution.

Fotografi af en barrikade i Paris fra den 18. marts 1871.
1 af 1

Dette nummer af Magasinet Arbejderen er tilegnet Pariserkommunen, som fandt sted for 150 år siden. Det var den første revolution, der var ledt af arbejderklassen, det første lærestykke i socialistisk praksis.

Arbejdernes Paris med sin Kommune vil til evige tider blive fejret som den berømmelige bebuder af et nyt samfund. 
Karl Marx

Karl Marx skrev i 1871:

"Arbejdernes Paris med sin Kommune vil til evige tider blive fejret som den berømmelige bebuder af et nyt samfund. Dens martyrer gemmes i arbejderklassens store hjerte. Dem, der tilintetgjorde den, har historien allerede nu naglet til den skampæl, som alle deres præsters bønner ikke vil magte at frelse dem fra".

Siden har den marxistiske bevægelses tænkere uddraget erfaringer herfra, som har inspireret til nye revolutioner, som igen inspirerer til de kommende.

De historiske omstændigheder

Kjeld Nalle Christensens artikel giver os den spændende og lærerige historie om Kommunens 71 dage og de historiske omstændigheder omkring den.

Kvinderne spillede en stor rolle og kæmpede på lige fod med mændene på alle fronter. De dannede et kvindeforbund til støtte for Kommunen. Her spillede Louise Michel en stor rolle. Margit Andersen har skrevet en artikel om hende og hendes betydning for Kommunen. Margit Andersen har også skrevet en anmeldelse af Jacques Tardis tegneserie om Pariserkommunen efter en roman af Jean Vautrin, Folkets Røst.

I Frankrig fejres Pariserkommunen stadig. Familier har båret videre på mindet om dræbte familiemedlemmer. Mange franskmænd nægter at besøge basilikaen Sacre Coeur på Montmartre, fordi den blev opført af den katolske kirke og regeringen som et symbol på Kommunens nederlag. De Gule Veste har symbolsk arrangeret mindemøde ved muren på kirkegården, hvor de sidste kommunarder blev henrettet.

Bebuder af det nye samfund

Også i Danmark har vi grund til at mindes og fejre Kommunen som en bebuder af det nødvendige nye samfund.

Under den nuværende sundhedskrise skærpes alle modsætningerne i samfundet. Ultrahøjrekræfterne udnytter situationen som for eksempel Men in Black, der arrangerer demonstrationer stærkt inspirerede af højrekræfter fra USA, Spanien, Holland. Højrekræfterne har altid forsøgt at agere, når der er social nød og utryghed. Og kapitalen står bag dem.

Pandemien rammer ekstremt skævt. Det er de fattigste, der rammes hårdest både i Danmark og især i den fattigste del af verden. Vi ser, hvordan fanden hytter sine, nu befolkningerne skal vaccineres. De rige vestlige lande tænker først og fremmest på sig selv. Og de store medicinalfirmaer skovler profitten ind. I stedet burde vi kræve billige og gode, sikre vacciner til hele verden, så der kunne gøres en ende på pandemien. Til stor ærgrelse for EU, USA og deres medicinalindustrier begynder Rusland og Kina nu at sælge billigere vacciner til den fattigste del af verden.

Sundhed har altid ramt socialt skævt. Det kunne der ændres på, hvis det ikke var pengene, der styrede verden, og hvis vi fik omfattende sundhedssystemer med lige adgang for alle. Vi bringer en artikel af Alison Rosamund Katz om WHO’s program Sundhed For Alle, der blev fremlagt på en international konference i 1978 i Sovjetunionen. Hendes pointe er, at var man fortsat ad det spor, havde man haft redskaberne til at overkomme en pandemi.

Ny Kold Krig

Vi ser nu, hvordan den nyvalgte præsident Biden har tænkt sig at videreføre Trumps aggressive udenrigspolitik under mottoet "Amerika is back to lead". Navalny-affæren bruges straks til at iværksætte krav og trusler og skærpe forholdet til Rusland. Og Vesten inklusiv Danmark følger trop i at blande sig i suveræne staters indre anliggender.

Også EU og dets medlemslande stilles overfor krav fra USA. Tyskland skal droppe gasledningen fra Rusland for i stedet at købe den dyre olie fra USA. Og der ses heller ikke venligt på den handelsaftale, EU har indgået med Kina på trods af USA’s krav om det modsatte.

USA har indledt en Ny Kold Krig mod Kina og kræver, at hele den vestlige verden følger trop. Danny Haiphong beskriver, hvordan USA har brugt koldkrigsvåbenet tilbage fra tiden efter Anden Verdenskrig for at retfærdiggøre deres imperialistiske krige på alle kontinenter under fortællingen om den amerikanske drøm.

Denne artikel har været bragt som leder i Magasinet Arbejderen nummer 1, februar 2021.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. mar. 2021 - 06:15   18. mar. 2021 - 06:16

Arbejderen

Joan Ågot Pedersen
Medlem af redaktionen for Magasinet Arbejderen
Magasinet Arbejderen nr. 1 - 2021

INDHOLD:

Modtag Magasinet Arbejderen i din postkasse for kun 30 kroner om måneden. Tegn abonnement her