29 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Preben Brandt går på pension efter årtiers indsats for hjemløse

Farvel til projekt UDENFOR

Preben Brandt går på pension efter årtiers indsats for hjemløse

Speciallæge i psykiatri Preben Brandt startede tilbage i 1996 projekt UDENFOR for at hjælpe hjemløse, der lever på gaden. Efter 24 år siger han nu farvel til projektet og går på pension.

Preben Brandt tager ordet på en høring på Christiansborg om forholdene i psykiatrien.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Gennem de sidste 40 år har Preben Brandt været engageret i kampen for socialt udsatte mennesker. Fra 2002 til 2009 var han også formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Ingen tog sig af mennesker, der sov på gaden. Jeg begyndte at gå rundt i gaderne om natten og opsøge dem.
Preben Brandt

Men nu har han valgt at gå på pension lige før sin 76-års fødselsdag. Preben Brandt forlader projekt UDENFOR, som han skabte tilbage i 1996, og hvor han de sidste mange år har været arbejdende bestyrelsesformand.

Projekt UDENFOR blev oprettet for at hjælpe hjemløse, der lever på gaden.

– Omkring 1990 begyndte jeg at registrere, at ingen tog sig af mennesker, der sov på gaden. Jeg begyndte at gå rundt i gaderne om natten og opsøge dem. Jeg så forfærdelig meget lidelse og uret. De mennesker fik ikke den hjælp, de havde ret til, ingen interesserede sig for dem. Det ville jeg gøre noget ved, fortæller Preben Brandt.

Kommunen sagde nej

Preben Brandt er speciallæge i psykiatri og var på det tidspunkt ansat som socialoverlæge i Københavns Kommune og havde forsorgsinstitutionen Sundholm som arbejdssted.

– Jeg kæmpede for at få kommunen til at gøre noget i forhold til de hjemløse, der sov på gaden. Jeg mente, at det var deres forpligtigelse. Men de ville ikke. Så fik jeg penge af Socialministeriet til at starte projekt UDENFOR op og forlod kommunen, siger Preben Brandt.

Organisationen blev skabt med det formål at møde mennesker med sammensatte helbredsmæssige og sociale problemer, der lever på gaden, samt at indsamle viden, også fra udlandet, om hjemløshed og med de udgangspunkter skabe debat om hjemløsheden i Danmark.

I 1999 blev projektet til en selvejende fond. 

– Jeg er glad for, at vi i tidens løb har formået at fastholde den ideologi og den indignation, som organisationen blev skabt på, og at sikre at den fortsat hviler på det oprindelige grundlag bestående af humanisme og rettighedstænkning, siger Preben Brandt.

– Det har ind imellem været vanskeligt at holde fast i de grundlæggende ideer, fordi nye tider skaber nye holdninger. Men det er lykkedes, og jeg håber, at det også fortsat vil være disse grundholdninger, der vil præge arbejdet i projekt UDENFOR, tilføjer han.

Ny forkvinde takker for indsats

Direktør for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade Laila Walther tiltræder som ny bestyrelsesforkvinde.

– Jeg vil gerne sige tak til Preben Brandt for en helt igennem usædvanlig kreativ og socialt indigneret indsats. Det er store sko, som man siger, jeg nu overtager. Det er min intention, at projekt UDENFOR fortsat skal være organisationen, der hjælper de mest udsatte på gaderne i Danmark, der ved, hvordan de har det, og er et eksperimentarium for nye indsatser, siger Laila Walther.

Ud over den konkrete kamp for udsattes rettigheder har Preben Brandt gennem alle årene også engageret sig i den socialpolitiske debat. Han har skrevet talrige kritiske blogs, blandt andet til Arbejderen i perioden 2009 til 2012, debatindlæg, artikler og bøger samt deltaget på stribevis af høringer og konferencer omkring socialpolitiske spørgsmål.

Arbejdet med at skrive bliver ikke lagt på hylden i den nye pensionisttilværelse. Preben Brandt vil fortsætte med at skrive socialpolitiske klummer og har også kastet sig over at skrive skønlitteratur i form af noveller inspireret af hans eget liv.

– Jeg tror aldrig, at de bliver udgivet. Men jeg har det så godt med at skrive dem. Ellers vil jeg nyde livet som pensionist, tage den med ro og give mig god tid til at være sammen med mine to døtre og tre børnebørn, erklærer Preben Brandt.

Han ser med stor tilfredshed tilbage på et langt og godt arbejdsliv i kampen for udsatte mennesker.

På grund af den aktuelle situation med corona planlægger projekt UDENFOR en afskedsreception for Preben Brandt i maj 2021.   

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. dec. 2020 - 13:17   11. dec. 2020 - 22:21

Navne

ur@arbejderen.dk