Først blev han kriminaliseret og retsforfulgt af statsmagten, men i går blev han hædret i magtens højborg selv af et stående bifald fra 150 rørte tilhørere i Landstingssalen på Christiansborg.
Den kraft, hele salen sejste sig med, da prisen blev annonceret, blev et stærkt udtryk for, at Anders Kærgaard måske nok kæmper mod systemet, men bestemt ikke alene.
Tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard modtog i går Patrick Mac Manus mindepris på konferencen om netop retssikkerhed for whistleblowere.
I debatten kort forinden fortalte Anders Kærgaard om hvordan han oplevede at kæmpe alene mod systemet, da han afslørede forsvarets løgne om den omstridte Operation Green Desert.
Men den kraft, hele salen sejste sig med, da prisen blev annonceret, blev et stærkt udtryk for, at han måske nok kæmper mod systemet, men bestemt ikke alene.
En særlig indsats
Patric Mac Manus Mindepris blev indstiftet af Arbejderen i forbindelse med avisens relancering sidste år, og uddeles til en person, som i løbet af året har gjort en særlig indsats for ytringsfriheden og demokratiet.
- Sidste år gik den til Bjørn Elmquist, og i år går den igen til en person, der har gjort helt særlig indsats for ytringsfriheden og demokratiet. Anders, du har igennem dit personlige mod og eksempel stået frem som whistleblower og utrætteligt afsløret Forsvarets løgne om krigen i Irak, sagde nyhedschef Freja Wedenborg til en tydeligt rørt prismodtager.
>> LÆS ARTIKEL: "Mac Manus Prisen skal ære oprøret"
Patrick Mac Manus blev født i Irland i 1944 og døde i København den 12. august 2011. Han var forfatter og revolutionær, og har udgivet flere bøger på forlaget Arbejderen. Han var talsmand for foreningen Oprør og blev den 15. marts 2010 idømt et halvt års betinget fængsel efter at have opfordret til at støtte befrielsesbevægelserne PFLP og FARC i Palæstina og Colombia.
Det gjorde det helt naturligt i år at give den til Anders Kærgaard, som også har oplevet, hvordan retssystemet blev vendt imod ham, da han stod frem og fortalte om forsvarets løgne om overgreb mod civile i Irak i 2004, sagde Freja Wedenborg.
Holdt fast i idealerne
- De idealer, Anders Kærgaard troede, at de danske soldater kæmpede for i Irak, brast, da han så, hvordan uskyldige irakere blev fængslet og ført væk til månedlang tortur, mens danske soldater filmede og så på uden at gribe ind, og at man for at fastholde befolkningens opbakning til krigen efterfølgende forsøgte at dække over sandheden og de forbrydelser mod international ret, som de danske styrker har begået på de internationale missioner. Men Anders Kærgaard havde heldigvis andre idealer. Idealer om sandhed, demokrati og retfærdighed. De idealer har han holdt fast i på trods af store personlige omkostninger, selv da han som den eneste i forbindelse med Operation Green Desert blev dømt, og alle de skyldige blev frikendt af magten selv, sagde hun.
Freja Wedenborg påpegede, at det på konferencen var tydeligt, at mange whistleblowere alledere ser Anders Kærgaard som et naturligt samlingspunkt.
- Vi glæder os til på Arbejderen at følge din fortsætte indsats for sandheden, ytringsfriheden og demokratiet i den retning.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278