20 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommunist til det sidste

Mindeord

Kommunist til det sidste

Den 19. juli døde Ebba Pedersen, 86 år gammel.

Ebba Pedersen blev 86 år.
FOTO: PN
1 af 1

Ebba Pedersen sov stille ind den 19. juli efter et ganske kort sygdomsforløb. Ebba blev 86 år og har været medlem af den kommunistiske bevægelse i 71 år. Først i DKU og DKP, så i KPiD og siden 2006 i Kommunistisk Parti.

En af Ebbas hjertesager var modstanden mod EF/EU, og hun var særdeles aktiv op til folkeafstemningen i 1972. 

Ebba har altid været aktiv både politisk og fagligt og sad i mange år i bestyrelsen i HK-afdelingen "Privat kontor". Ebba har været ansat i pædagogernes a-kasse og var i en årrække ansat på DKP's partikontor i Mejlgade 80 i Aarhus.

I et så langt og så aktivt et liv nåede Ebba at være en del af de kampe og bevægelser, som for yngre mennesker i dag er en del af klassekampens og solidaritetsbevægelsernes historie.

Hun deltog i generalstrejken i Danmark i 1956, oplevede at se DKP's partikontor i Aarhus smadret af håndgranater efter den sovjetiske indmarch i Ungarn i 1956, blev arresteret i 1963 af Aarhus politi for at demonstrere mod et varehus, der solgte sydafrikanske varer, og arbejdede i datidens solidaritetsbevægelser med Vietnam og Chile.

En af Ebbas hjertesager var modstanden mod EF/EU, og hun var særdeles aktiv i 1971 og 1972 op til folkeafstemningen med at oprette tværfaglige komiteer som en del af "Folkevægelsen mod EF".

Ebba var som ung gift med Erik Pedersen, tidligere modstandsmand og medlem af BOPA her i Aarhus under besættelsen, og blev senere gift med Ove Jensen, som også var aktiv kommunist hele livet.

Ebba fik to børn. Hendes søn Ib har været bosat i Norge i over 40 år, men besøgte ofte Ebba med børn og senere børnebørn. Ebbas datter Dorthe døde for 10 år siden, men efterlod en nu voksen søn.

Ove Jensens tre voksne børn var især i hendes sidste leveår en stor støtte. Selvom Ebba til sidst var næsten blind og ikke kunne læse "Arbejderen", mistede hun ikke interessen for, hvad der skete i partiet og ude i verden. Når vi besøgte hende hver uge, var der ikke tid til small talk, for Ebba ville vide, hvad der havde stået i avisen i ugens løb, og helst høre om aktuelle partidiskussioner og kampagner.

Ebba var aldrig i tvivl. Hun var kommunist til det sidste.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. aug. 2018 - 09:05   05. okt. 2018 - 16:14

Nekrolog

af Susanne Toft og Klaus Jensen