Mød Henrik Overgaard-Nielsen, tidligere medlem af EU-parlamentet for Brexit Party, samt Susanna Dyre-Greensite fra Folkebevægelsen mod EU til online-læsermøde om EU-modstanden efter brexit.
Det bedste ved brexit er, at po-litikerne nu er direkte an-svarlige overfor deres vælgere.
Henrik Overgaard-Nielsen
På dette læsermøde giver Arbejderen dig mulighed for at blive klogere på, hvad aftalen mellem EU og Storbritannien går ud på, og hvad det endelige brexit betyder for EU-modstanden i resten af Europa – inklusive i Danmark.
Henrik Overgaard-Nielsen er pæredansk, men bosatte sig i Storbritannien i 1996. Han var med helt fremme for at få et nej til medlemskab af EU ved den britiske folkeafstemning i 2016. Nu fire år senere er briterne endeligt ud af EU.
– Det bedste ved brexit er, at politikerne nu er direkte ansvarlige overfor deres vælgere. Det betyder, at demokratiet er flyttet nærmere på vælgerne – og folk føler, at de har mere indflydelse, siger Henrik Overgaard-Nielsen til Arbejderen.
Han tilføjer, at det for eksempel er "op til Westminster-parlamentet at beslutte alt omkring covid-19, det gælder lige fra, hvilke vacciner de vil købe, hvordan og hvem de vil vaccinere først – og hvordan de vil håndtere lockdown.
Brexit som eksempel
Henrik Overgaard-Nielsen er 60 år og tandlæge, født på Frederiksberg i Danmark, men bor i London, er britisk gift og har to børn. Hans far, Poul Overgaard Nielsen, var med til at stifte Folkebevægelsen mod EF i Danmark i starten af 1970'erne som medlem af Det Radikale Venstre.
Henrik Overgaard-Nielsen mener, at EU-modstanderne i resten af Europa i høj grad kan bruge brexit som eksempel.
– Forhåbentlig kan vi bruges som eksempel for andre lande på, at det er muligt at træde ud af EU, uden at himlen falder ned, siger han til Arbejderen.
Henrik Overgaard-Nielsen har været aktiv EU-modstander i 40 år og deltaget i flere folkeafstemninger på nej-siden i Danmark. Han var blandt andet en af lederne af nej-kampagnen op til folkeafstemningen om Maastricht-aftalen i 1992.
Spændende for Danmark at følge brexit
Vi har også inviteret Susanna Dyre-Greensite, formand for Folkebevægelsen mod EU. Hun er født i 1994 i San Francisco i Californien i USA. Bor i dag i København.
Hun er vældig glad for, at briterne i dag er ude af EU.
– Briterne valgte demokrati over EU, da de stemte for brexit. Der er ikke længere lige så mange ting, de folkevalgte ikke må for EU. Det er spændende for os i Danmark at følge, hvad briterne vælger at bruge deres demokrati til. Vi har allerede set nogle positive ligestillings- og miljøtiltag. Det er inspirerende for EU-modstandere herhjemme, siger hun til Arbejderen op til læsermødet, der foregår digitalt.
Susanna Dyre-Greensite har en kandidatgrad i statskundskab fra Københavns Universitet og arbejder til daglig som marketingkoordinator. Hun mener, at den langvarige og ofte kaotiske proces for at komme ud af EU har skræmt mange i Danmark fra at støtte EU-modstanden.
– Derimod tror jeg på, at briternes succes uden for Unionen vil vække mere EU-modstand i Danmark de kommende år. Vi er allerede ved at se de første tegn på det i forhold til briternes meget mere kompetente håndtering af vaccinationsindkøb, siger hun.
Intet læsermøde uden læserne! Husk, at du (som altid) kan stille spørgsmål til gæsterne undervejs i debatten.
Vi ses den 3. marts klokken 16:30.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278