09 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nyt nummer: Os og planeten

Magasinet Arbejderen

Nyt nummer: Os og planeten

De eskalerende klimaforandringer og covid-19-pandemien er på hver deres måde eksempler på ubalancen i forholdet mellem menneske og natur. Det er temaet for det nye nummer af Magasinet Arbejderen.

1 af 1

Den 22. april markeres verden over som Jordens Dag. På netop den dag frigav den amerikanske producent og filminstruktør Michael Moore endnu en film.

Jeg håber, at vi med dette nummer af Magasinet Arbejderen giver argumenter og vægtigt tankegods til at tage kampen op for at redde klimaet og kloden.

Planet of the Humans – Menneskenes Planet – blev lagt ud til gratis brug på YouTube, og mens disse linjer skrives, var den på under en måned blevet vist hele 7,9 millioner gange.

Det forstår man godt.

På halvanden time leverer instruktøren Jeff Gibbs en altødelæggende og konkret afsløring af kapitalens "grønne" bedrag. Filmen viser i konkrete billeder, hvordan nye, erklæret grønne og bæredygtige energikilder reelt ødelægger miljøet. Og den afslører konkret, hvordan afgørende dele af den amerikanske miljøbevægelse er blevet en del af kapitalens strategi.

Filmens budskab er klart: Vi kan ikke redde planeten ved at finde nye måder at ødelægge den. Og problemet ligger hos os, hos menneskene. Mere præcist: hos det samfundssystem, der hersker over langt den største del af planeten, og som i sig bygger på kapitalens behov for vækst, kaldet kapitalakkumulation.

Forholdet mellem menneske og natur er fuldstændig i ulave. Ubalancerne bliver mere og mere iøjnefaldende. Og det bliver mere og mere indlysende, at vi som mennesker ikke står udenfor naturen og kan bruge eller forme den, som vi vil. Vi står selv solidt plantet lige midt i selvsamme natur. Vi indgår i et stofskifte med den. Vi indvirker på og ændrer naturen og ændrer dermed os selv og vores livsbetingelser.

Ubalancer mellem mennesker og natur

Som Friedrich Engels skrev helt tilbage i 1876:

"Lad os imidlertid ikke smigre os selv for meget med vore menneskelige sejre over naturen. Den hævner sig på os for enhver sådan sejr. Hver af dem har ganske vist i første omgang de følger vi har regnet med, men i anden og tredje omgang har den ganske andre, uforudsete virkninger, som kun alt for ofte ophævede de første følger igen."

De eskalerende klimaforandringer og covid19-pandemien er på hver deres måde eksempler på ubalancen i forholdet mellem menneske og natur. Og netop dette er temaet for det nye nummer af Magasinet Arbejderen.

Den marxistiske geograf David Harvey tager i sin artikel om antikapitalistisk politik i en covid19-tid udgangspunkt i, at kapitalen i dag ændrer på de miljømæssige betingelser for sin egen vækst, men det sker ikke uden at der kommer utilsigtede konsekvenser:

"Ud fra dette synspunkt findes der ikke noget, der hedder en naturlig katastrofe i sig selv. Det er sandt nok, at virusser muterer hele tiden. Men de omstændigheder, i hvilke en mutation bliver livstruende, afhænger af menneskelige handlinger."

Økonomisk vanvid

Og så præsenterer vi også en helt grundlæggende analyse af planetens miljømæssige og klimatiske problemer. Amerikanerne John Bellamy Foster, Hannah Holleman og Brett Clark beskriver, hvorledes kapitalismen fremmer et økonomisk vanvid, der underminerer menneskets sunde stofskifte med dets miljø.

"I dette system ses planetens miljø ikke som et rum med givne grænser, som mennesker skal leve indenfor sammen med jordens øvrige arter. Det ses som en sfære, der skal udnyttes til voksende økonomisk ekspansion, så et ubegrænset begær kan stilles, og hvor det meste af gevinsten ender på meget få hænder," skriver de.

Det grønne bedrag, der afsløres i filmen Planet of the Humans, som jeg nævnte tidligere, findes også i Danmark. For kapitalen må forandre sig for at beholde magten.

Den italienske forfatter Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957) – mest kendt for romanen Leoparden – er gået over i historien for at have sagt: "Det fordres, at alt skal forandres, for at alt skal forblive det samme."

Det er netop det, der sker for øjnene af os – med et tykt lag grøn fernis. Den fernis rives væk af Anders Bjerre Mikkelsen, som i sin artikel Klimaet og kapitalen tager Dansk Industris 2030-plan Sammen skaber vi grøn vækst under kærlig behandling.

Jeg håber, at vi med dette nummer af Magasinet Arbejderen giver argumenter og vægtigt tankegods til at tage kampen op for at redde klimaet og kloden – ikke kapitalismen.

Denne artikel har været bragt som leder i Magasinet Arbejderen, nr. 3, juni 2020.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jul. 2020 - 15:00   24. aug. 2020 - 15:07

Arbejderen

Lotte Rørtoft-Madsen
Medlem af redaktionen for Magasinet Arbejderen
Magasinet Arbejderen nr. 3 - 2020

INDHOLD:

Magasinet Arbejderen udkommer 4-6 gange årligt.

Redaktion: Birthe Sørensen, Joan Ågot Pedersen, Lotte Rørtoft-Madsen.

Pris i abonnement: 240 kroner årligt. Tegn abonnement her.