22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Børn og svage får sparekniven

Børn og svage får sparekniven

Lørdag, 22. juni, 2002, 00:00:00

Regeringen løber fra sine valgløfter om mere velfærd til de svageste grupper i samfundet

af PMF, BUPL, SL og FOA
Netop nu er finansministerens forhandlinger med kommuner og amter om næste års økonomi gået ind i den afgørende fase. Alt tyder på, at børnene og samfundets svageste kommer til at betale for regeringens hårde økonomiske linje. Dermed løber regeringen fra sine løfter om at sikre velfærden for netop disse grupper.
I en fælles kommentar siger Jakob Bang (Pædagogisk Medhjælper Forbund), Ruth Nielsen (Forbundet af Offentligt Ansatte), Kirsten Nissen (Socialpædagogernes Landsforbund) og Bente Sorgenfrey (BUPL):
'Regeringen er med stormskridt på vej væk fra sine velfærdsløfter. Det er ikke mere end to uger siden, at statsministeren fra Folketingets talerstol forsikrede om, at 'Vi har et ansvar for, at kvaliteten på de vitale områder i velfærdssamfundet sikres og øges. At de ældre, de syge, de svageste grupper får den hjælp, som de har krav på'.

Men siden da er regeringen på rekordtid vendt på en tallerken. Finansministeren er netop nu ved at lægge sidste hånd på forhandlingerne med kommuner og amter om næste års økonomi. Det er de forhandlinger, der afgør, hvor meget velfærd, der bliver til for eksempel børnene og samfundets svageste grupper.
Og det bliver ikke meget! For finansministeren har skabt et klima, der mest af alt minder om økonomisk krise. Selv om den danske økonomi er inde i en god gænge, tvinger regeringen kommuner og amter til at skære i velfærden. Det kommer i høj grad til at gå ud over børnene og samfundets svageste.
De børn, der er i daginstitution, kommer til at mærke forringelser i kvaliteten. Kommunerne er allerede én gang i år blevet tvunget til at skære i budgetterne.
For eksempel har Korsør Kommune skåret fem procent på normeringerne, og Tinglev Kommune vil barbere mere end en million kroner væk. Konsekvensen er blandt andet, at der bliver mindre tid til at give det enkelte barn opmærksomhed. Og situationen bliver forværret til næste år, hvis kommuneaftalerne bliver så stramme, som alt tyder på.

Paradoksalt nok har socialministeren i næste uge indbudt til en stor konference om kvalitet i dagtil-bud til børn. Vi synes, hun skulle sende statsministeren i stedet for. Så kunne han forklare, hvordan de stramme kommuneaftaler harmonerer med regeringens løfter om mere velfærd til børnene.
Mindst lige så sort ser det ud for samfundets svageste grupper. Dem har regeringen gang på gang lovet mere støtte. Men den meget stramme kommuneaftale kommer til at få drastiske konsekvenser for behandlingen af stofmisbrugere, krisecentre for voldsramte kvinder, børn med behov for vidtgående specialundervisning og udviklingshæmmede, der mister deres dagtilbud. For blot at nævne nogle af de grupper, der bliver ramt.
Allerede nu er amterne i gang med nedskæringer. For eksempel har Storstrøms Amt indledt fyringsrunder på op imod 10 procent af de medarbejdere, der sørger for de psykisk handicappedes velfærd. Det bliver umuligt at indfri lovgivningens krav om for eksempel individuelle handleplaner og udviklingsmuligheder.

Og med en kommuneaftale, der spænder amternes livrem helt ind, skal der næste år skæres længere ind end blot til benet. Er det sådan, regeringens vil 'sikre kvaliteten på vitale områder'?
Vi er meget bekymret for de udsigter for velfærden, som kommuneaftalerne tegner. Vi håber, regeringen vil holde de løfter om bedre velfærd for børnene og samfundets svageste, den blev valgt på. Hvis regeringen har ændret politik, vil vi kraftigt opfordre statsministeren til at tone rent flag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. jun. 2002 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp