14 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

I cementerer klimakollaps

Læserbrev

I cementerer klimakollaps

Fredag den 23. april 2021 blokerer rebeller fra Extinction Rebellion indgangsporten til Aalborg Portland: ”I cementerer et klimakollaps”.

FOTO: Ronan@unwisemonkeys/XRDK
1 af 1

Fredag formiddag har omkring 40 rebeller fra folkebevægelsen Extinction Rebellion blokeret indgangsporten til cementgiganten Aalborg Portland, Danmarks største CO2-udleder, med budskabet "Aalborg Portland cementerer klimakollaps". Tre kvinder har yderligere placeret sig på indkørslen med fødderne støbt ned i sko af cement. Tre personer har yderligere låst sig fast til porten. De stopper derved for trafik derind.

Regeringen har lavet en udemokratisk og uholdbar særaftale med Aalborg Portland, som illustrerer, hvordan de vægter den sorte industris kortsigtede interesser højere end en sikker planet til de næste generationer.

Aalborg Portland er Danmarks CO2-udleder og ansvarlig for omkring fire procent af Danmarks samlede drivhusgasudledninger. I slutningen af 2020 indgik de en ikke-bindende særaftale med regeringen, som nedsætter deres reduktionskrav til 30 i procent i 2030, mens resten af Danmark skal reducere med 70 procent.

Cementproduktion kan ikke gøres klimaneutral og bliver nødt til at erstattes af klimaneutrale materialer og mindre byggeaktivitet. Hvis vi ikke for alvor begynder at lave kontrollerede omstillinger af vores industrier nu, går vi et ukontrolleret klimakollaps med tørke, vandmangel og konflikter i møde. Derfor forstyrrer vi deres produktion nu.

Regeringen har lavet en udemokratisk og uholdbar særaftale med Aalborg Portland, som illustrerer, hvordan de vægter den sorte industris kortsigtede interesser højere end en sikker planet til de næste generationer. De spiller hasard med vores fremtid. Når regeringen ikke handler, bliver vi nødt til det.

Extinction Rebellion er en ikke-partipolitisk folkebevægelse, der bruger ikke-voldelig civil ulydighed for at presse regeringen til at handle retfærdigt på klima- og biodiversitetskrisen.

Extinction Rebellions tre krav er, at regeringen skal fortælle sandheden om klimakrisen, reducere landets drivhusgasudledninger til netto nul i 2025 samt oprette borgerting med juridisk bindende beslutningsmandat.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. apr. 2021 - 13:36   23. apr. 2021 - 13:47

Læserbrev

af Sylvester Langvad, Extinction Rebellion
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).