22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fængselsfanger bliver for store

Fængselsfanger bliver for store

Lørdag, 22. juni, 2002, 00:00:00

Kriminalforsorgen udarbejdede sidste år en indstilling om retningslinier for brugen af kondilokalerne i dens institutioner

af Carsten Corsar, Risskov

Svulmende overarme og tyrenakker er blevet mere almindelige i danske fængsler. Ifølge formand for Dansk Fængselsforbund, Carsten Pedersen, har der udviklet sig et negativt miljø omkring 'bodybuilder-kulturen', som gennem de senere år er blevet mere populær - også i fængslerne.
'Vi ser flere og flere skader som følge af forkert brug af træningsredskaberne. For eksempel ved få tunge løft, og det er en helt forkert måde at træne på, ' siger han til avisen.
'Det er meningsløst at gå ned i kondirummet og løfte 250 kg nogle gange, og derefter se sig selv i spejlet for at finde ud af om ens muskler er vokset', fortsætter han.
'På Statsfængslet ved Vridsløselille måtte vi have studerende, som uddannede sig til fysioterapeuter, ud for at afhjælpe skader.'

Kriminalforsorgen udarbejdede sidste år en indstilling om retningslinier for brugen af kondilokalerne i dens institutioner. Inden længe iværksættes en forsøgsordning i Statsfængslet ved Sdr. Omme. Der sigtes efter at ændre brugen i retning af mere kondiprægede aktiviteter, der også kan hjælpe de mere fysisk svage fanger i gang med at forbedre deres kondition.
I indstillingen foreslås der en maksimumgrænse for håndvægte på 30 kg. Dansk Fængselsforbund foreslår 10-15 kg. Det er også hensigten at uddanne flere instruktører blandt fængselsfunktionærerne til at hjælpe fangerne med træningen.
Carsten Pedersen fortæller, at de svage fanger i mange tilfælde er blevet mobbet ud af kondirummene. Han peger på, at rockernes indflydelse stadig præger forholdet mellem fangerne. 'Men vi skal jo også holdningsbearbejde de indsatte, ' tilføjer han - 'og det er ikke let, når det er fysisk styrke, som danner norm.'
Af Kriminalforsorgens principprogram fremgår det, at tilværelsen indenfor murene i videst muligt omfang skal ligne den udenfor: 'Vi skal ikke gennemføre indskrænkninger i den indsattes eller klientens dagligdag, som ikke er nødvendige for dommens fuldbyrdelse eller andres sikkerhed', står der.
Carsten Pedersen mener, at forbundets medlemmer loyalt arbejder med på denne målsætning. 'Der er også modstående hensyn. For eksempel at beskytte de svage fanger, og ændre adfærdsnormerne', fastslår han.
I lighed med en række sportsorganisationer vil Kriminalforsorgen måske indføre den såkaldte 'green card-ordning'. Den forpligter sportsudøveren til at underkaste sig frivillig doping-kontrol. Nægtes det, eller overtrædes et forbud, medfører det bortvisning fra træningslokalerne. Dette kan altså også komme til at gælde i fængslerne.
Ifølge Carsten Pedersen har der været problemer med brugen af anabole steroider i fængslerne, men brugen af steroider er ikke forbudt her. Kun besiddelse og salg kan medføre disciplinære reaktioner i form af konfiskation og bøde eller - i større omfang - strafcelle.

Fællestalsmanden for fangerne i Statsfængslet på Kragskovhede er opmærksom på personalets bekymring for doping-misbrug. 'Derfor gennemførte vi også en afstemning blandt fangerne om det. Alle stemte for at holde det ude. Vi er ikke interesserede i at ødelægge træningsmulighederne for os selv', udtaler han, men mener ikke at misbruget tidligere har været et stort problem.
Udsigterne til restriktioner på redskaberne bryder han sig ikke om: 'Hvis der kommer for mange, vil folk blot selv skaffe nogle andre. For eksempel vanddunke og så træne på cellen. Det er ligesom med narko på de lukkede fængsler. Folk skal nok finde ud af at omgå reglerne', konstaterer han.
'Og for de fleste af os er det sjovere at opdage, at vi den ene måned kunne løfte 50 kg, og den næste 55 kg. Det er der mere sport i. Jeg har selv dyrket vægttræning siden jeg var 17 år, og jeg ville være ked af at undvære det herinde.
For nogle af os er det hovedindholdet i fritiden. Og det kan vel ikke være meningen, at vi skal falde helt sammen, fordi vi er i fængsel. Men jeg har godt nok hørt en fængselsinspektør sige, at vi blot er til opbevaring', fortsætter fællestalsmanden.

På spørgsmålet om anvendelsen af hjemmelavede træningsredskaber kunne få utilsigtede konsekvenser, svarer han kategorisk
'Ja! Det er bedre at uddanne flere instruktører blandt betjentene. Det er der brug for. De kunne så træne sammen med os, og selv opleve glæden ved at blive bedre. Som det er nu, så har de et stillesiddende job, og deres vægtforøgelse skyldes andre ting. Vores er placeret på en anden måde. Det tror jeg de er lidt småsure over.'
Han fortæller også, at det ikke er alle fanger, der bruge kondirummene. Det bekræftes af en spørgeskema-undersøgelse, foretaget af Kriminalforsorgen, og som indgår i indstillingen. De fleste fanger foretrækker aktiviteter, som styrker den almene kondition. Som for eksempel boldspil, løbetræning og så videre afhængigt af sæsonen.
Det tilstræbes at fangerne så vidt muligt også benytter lokale sportsklubber, som et led i Kriminalforsorgens politik om mest mulig åbenhed. Navnlig i forhold til lokalsamfundene. Men tilladelsen til at deltage i aktiviteter udenfor fængslerne gives for nuværende af det enkelte fængsel.
Forkortet af redaktionen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. jun. 2002 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp