- Vi mener grundlæggende, at deltidsbegrebet er noget fanden har skabt
af Klavs Balling, formand for SF's Faglige Gruppe Storkøbenhavn
SF's Faglige Gruppe Storkøbenhavn er på linie med mange andre kræfter i fagbevægelsen stærk modstander af regeringens forslag om deltid på lovgivningsplan. Den 'ret' til deltid, som beskæftigelsesministeren vil have indført, gør efter vores opfattelse lønmodtagerne retsløse.
På det danske arbejdsmarked har det hidtil været praksis, at overenskomsten og lokale aftaler giver deltidsansatte en vis tryghed og beskyttelse, hvis ledelsen på en virksomhed pludselig vil sætte folk på deltid.
Men nu skal der altså lovgives om dansk arbejdsmarkedsstof. Som faglige SF'ere er det klart, at vi må sige: Her stopper festen altså, hr. minister. Hvad bliver det næste? Skal der også lovgives om overarbejdsbetaling og ulempetillæg?
Min pointe er selvfølgelig, at hvis ikke vi markant i fagbevægelsen siger fra over for deltidsloven vil højreflertallet også prøve at udfordre lønmodtagerne på andre områder.
Vi i SF's Faglige Gruppe Storkøbenhavn mener grundlæggende, at deltidsbegrebet er noget fanden har skabt. Arbejdsgiverne har altid brugt de deltidsansatte som arbejdskraftsreserve.
Samtidig er det alt andet lige billigere for arbejdsgiverne at have to deltidsfolk end en fuldtidsansat, så man behøver ikke at være særlig velbevandret i ansættelsesret for at konkludere, at deltidsforslaget kun er til fordel for virksomhedsejerne.
Hvis en virksomhed har problemer med 'konkurrenceevnen', og der skal ansættes og fyres folk, vil lønmodtagerne med en lokalaftale eller en overenskomst i hånden juridisk stå stærkere, da en overenskomst jo er aftalt mellem LO og DA.
Så er der manøvremuligheder via et sammenhold på arbejdspladsen, mens regeringen og deres støtteparti Dansk Folkeparti med deres kongstanke om lovgivning, næsten vil slagte 'den danske model'.
I lovforslaget står der nemlig intet som helst om, at en lønmodtager kan komme op i tid. Altså fra deltid på 20 timer til fuldtid på 37 timer! Samtidig vil en given arbejdsgiver med loven i hånden kunne presse en lønmodtager på 'frivillig' deltid med den konsekvens, at en person, der enten nægter at gå på deltid eller lignende bliver idømt fem ugers karantæne fra a-kassen.
Som tillidsmand oplevede jeg selv tilbage i midten af 90'erne, hvor svært det var at få en kollega fra deltid til fuldtid. Argumentet fra arbejdsgiverrepræsentanten var hele vejen igennem, at det var billigere for min afdeling at bevare min kollega som deltidsbeskæftiget, da man så samtidig kunne ansætte flere deltidsfolk på den konto så at sige.
Det krævede en del tålmodighed at få ændret tingene, men det lykkedes efter ca. et år. Jeg skal bemærke, at vi her snakker om en af Danmarks største virksomheder: Post Danmark.
Som SF'ere og som aktive i fagbevægelsen er det også vores opgave at argumentere imod især det yderst besynderlige argument, Dansk Folkeparti har fremturet med.: At man 'er kommet lønmodtagerne i møde' ved at få tosidig bevisbyrde ind i lovforslaget.
Det må simpelthen ikke lykkes for V, K og DF at overbevise svagt organiserede lønmodtagergrupper om, at dette er en 'forbedring'.
I SF's Faglige Gruppe Storkøbenhavn deltager vi aktivt i kampen imod deltidsloven, som er vedtaget, mens du sidder og læser denne analyse.
Vi er aktive i det storkøbenhavnske tillidsnetværk, men det er dog vigtigt for mig som formand at understrege, at hvis vi skal have alle disse netværk til at fungere efter hensigten, skal partipolitikken være i baggrunden og tillidsmands- og sikkerhedsarbejdet være i det, der bliver prioriteret.
Vi støtter også mødet i Århus den 7. september.
Min konklusion på denne lønmodtagerfjendske lov er: Giv liberalismen modstand og styrk socialismen ude på jeres arbejdspladser. Et markant flertal af lønmodtagerne støtter de aktiviteter, der er sat i gang.
For os, der er aktive fagbevægelsens venstrefløj er det vigtigt også at få socialdemokraterne i tale. Dog skal det ikke være sådan, at 'vi bare hjælper dem tilbage', hvis der ikke bliver tale om et reelt politisk hamskifte.
Andel del af strategien er naturligvis, at vi på vores arbejdspladser skal have bearbejdet alle de LO-arbejdere, som af den ene eller anden grund stemte på Venstre og Dansk Folkeparti.
taktisk mener jeg som formand, at det er hele den borgerlige regerings manglende troværdighed samt følgerne af deltidsloven, nedskæringerne på hele arbejdsmiljøområdet og den reaktionære udlændingepolitik, vi skal på banen med.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278