Det er ganske vidst, at vi får krig, sagde journalisten. Han kørte kanoner frem.
af Holger Terp, Det danske Fredsakademi
Det er ikke tilfældigt, at de førende amerikanske industrier: Underholdningsindustrien og store dele af det militær-industrielle kompleks er beliggende i samme by. Gæt selv, hvilken.
En nyere amerikansk præsident har aldrig selv været i krig. Hvilken?
Under og efter Golfkrigen i begyndelsen af 1990'erne satte det amerikanske forsvarsministerium eller rettere krigsministerium sig tungt på massemedierne. Beskrivelser af krigens virkelighed blev vanskeliggjort, hvilket blandt andet fremgår af journalisternes eget fagblad: Journalisten.
Militærfolk dominerede nyhedsudsendelser. Også i danske medier.
Inden for den seneste tid har man i en lang række tv-udsendelser kunnet se den ene amerikanske udsendelse efter den anden. Ud over de sædvanlige skolekomedier, har der været vist film som søger at popularisere amerikansk politi og efterretningstjenesters arbejde, samtidig med, at antallet af krigsudsendelser er stort. Specielt udsendelser om Anden Verdenskrig, er populære i fjernsynet. Anden Verdenskrig beskrives som en næsten hellig, retfærdig krig, mod de onde. Aldrig analyseres den som en imperialistisk krig.
Og nu vil den amerikanske regering have en ny krig mod Irak.
Indtil det lykkes at sætte krigen igang, vil der komme en lind strøm af propaganda til fordel for de amerikanske krigsplaner, for tro mig: Det er ganske vidst, at vi får krig, sagde journalisten. Han kørte kanoner frem.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278