Vi vil samle opbakning i befolkningen om en politik, der bygger på den enkeltes valgfrihed inden for rammerne af et solidarisk fællesskab.
Udtalelse fra faglig konference i Århus
Siden november 2001 har den borgerlige regering med støtte af Dansk Folkeparti arbejdet målrettet på at fjerne lønmodtagerrettigheder, som er opnået gennem forhandling og politiske beslutninger. Regeringen taler om frit valg, men indskrænker tværtimod den enkeltes reelle valgmuligheder.
Vi vil en anden vej. Vi vil samle opbakning i befolkningen om en politik, der bygger på den enkeltes valgfrihed inden for rammerne af et solidarisk fællesskab. Vi vil et velfærdssamfund, som gennem en solidarisk omfordeling sikrer lige muligheder for alle med hensyn arbejde, uddannelse, bolig og indflydelse på samfundets udvikling.
Fri forhandlingsret
Vi afviser regeringens angreb på det kollektive aftalesystem. Vi vil sikre den frie forhandlingsret og medlemmernes demokratiske indflydelse på deres egne vilkår. Den enkeltes rettigheder på arbejdsmarkedet sikres bedst gennem kollektive aftaler:
- Deltidsloven skal fjernes snarest muligt.
- Arbejdsmarkedets parters ret til at indgå aftaler om eksklusivbestemmelser skal fastholdes.
- Blokade- og konfliktretten med hensyn til indgåelse af overenskomster skal bevares.
- Konfliktretten skal udvides, så fagforeninger og arbejdspladser får ret til at forsvare sig mod regeringens indgreb i indgåede aftaler.
- Regeringens politik lægger gift for overenskomstforhandlingerne. Vi har derfor stor forståelse for de arbejdspladser og fagforeninger, der allerede nu har markeret, at der under den nuværende regering kun kan blive tale om et-årige overenskomster.
Rettigheder til de ledige
Vi afviser regeringens strategi for arbejdsmarkedet. Det skaber ikke flere arbejdspladser at sætte dagpengene ned, eller tvinge ledige til at være løntrykkere. Men tillid, respekt og værdige vilkår skaber god og engageret arbejdskraft. Derfor skal ledige sikres ret til:
- Normale overenskomstmæssige vilkår under aktivering og jobtræning.
- Dagpenge, indtil fast ordinært arbejde kan anvises.
- Adgang til oplysninger om alle ledige job.
- En tidlig indsats med råd og vejledning fra a-kasser og Arbejdsformidling over for alle ledige.
- At kunne videre- og efteruddanne sig under ledighed.
- En regulering af dagpengene som den almindelige lønudvikling, og at efterslæbet indhentes.
- Lige rettigheder for alle - uanset alder - de 'halve dagpenge' skal afskaffes, og ikke indføres for nye grupper. Angreb på dimittendordningen skal afvises.
Mere og bedre uddannelse
Regeringen er i færd med at ødelægge landets uddannelser. Vi vil et samfund, med en bred vifte af uddannelsesmuligheder, hvor alle borgere har mulighed for at styrke sine kompetencer, til gavn for den enkelte og for samfundet:
- Alle skal have ret til at kvalificere sig til arbejdsmarkedet.
- Der skal omgående tilføres økonomi til arbejdsmarkeds- og erhvervsskolerne.
- Det skal være gratis for den enkelte at deltage i uddannelsen. Væk med alle former for brugerbetaling.
- Arbejdsgiverne skal forpligtes til systematisk uddannelsesplanlægning, og til at betale videre- og efteruddannelse til alle ansatte.
- Der skal indføres en praktikpladsgaranti.
- Uddannelserne skal være fleksible og udviklingsorienterede for at kunne opfylde kravene i den teknologiske og internationale udvikling.
Bedre arbejdsmiljø
Regeringen vil give arbejdsgiverne vetoret over for forbedringer af arbejdsmiljøet. I Danmark bruger vi godt 20 milliarder kroner på helbredelse af arbejdsbetinget sygdom og ulykker. Cirka 70 arbejdere dør årligt af arbejdsulykker og cirka 50.000 rammes af arbejdsskader og arbejdsbetingede sygdomme. Derfor vil vi styrke det forebyggende arbejde i forhold til nedslidning og arbejdsulykker, og sikre anstændige vilkår for dem, der bliver ramt:
- Ret til at sige nej til sundhedsskadeligt arbejde.
- Ret til at vælge sikkerhedsrepræsentanter på alle arbejdspladser, ret til regionale sikkerhedsrepræsentanter.
- Arbejdstilsynet skal have flere ressourcer og flere beføjelser, også med hensyn til at give påbud og idømme bøder.
- Alle offentlige og private virksomheder skal miljøcertificeres og tilsluttes Bedriftssundhedstjenesten.
- Alle erhvervsmæssige ulykker og lidelser skal anerkendes. Der skal sikres ressourcer til en hurtigere sagsbehandling.
- Fuld kompensation for indtægtstab i forbindelse med arbejdsulykker.
- Øget forskning i arbejdsmiljø.
- Beskatning af sundhedsfremmende og forebyggende arbejde skal fjernes.
Solidaritet
Regeringen rammer den brede befolkning gennem et usolidarisk skattestop, som betyder øget brugerbetaling og kraftige nedskæringer i amter og kommuner. Vi vil et samfund med en velfungerende offentlig service, som sikrer lige muligheder for alle:
- Sociale ydelser, efterløn og folkepension reguleres i takt med lønudviklingen.
- Efterlønsordningen skal igen gøres til en solidarisk ordning. Væk med det særlige efterlønskontingent og den nedsatte sats for dem, som går på efterløn mellem 60 og 62 år.
- Flygtninge og indvandrere må ikke behandles ringere end danskere, ikke mindst med hensyn til kontanthjælp, uddannelse, bolig og integration på arbejdsmarkedet.
Den solidariske vej
Nationale og multinationale selskabers krav til regeringer verden over om at privatisere centrale samfundsopgaver skal afvises. Vi afviser samtidig regeringens vej, som er at sælge ud af arvesølvet, som for eksempel jernbaner, postvæsen, energi- og vandforsyning, sundhedsvæsen, uddannelse og den almennyttige boligsektor.
Alles ret til beskæftigelse skal sikres gennem udvikling af en bæredygtig erhvervspolitik, og skabelse af nye job, såvel i den private som den offentlige sektor. Den offentlige sektor skal udvikles, ikke afvikles. Befolkningens demokratiske indflydelse skal styrkes.
International solidaritet
Vi vil arbejde for fair handel, bæredygtig udnyttelse af ressourcerne og global retfærdighed. Vi vil samarbejde med de globale fagforeninger, der har udviklet alternative økonomiske programmer, ud fra de tre hovedpunkter:
- Indførelse af en Tobin-skat på finansielle transaktioner.
- Eftergivelse af udenlandsk gæld for udviklingslande.
- Restrukturering af alle internationale finansielle institutioner.
Endvidere vil vi støtte den globale kamp for faglige rettigheder, retten til at organisere og retten til et værdigt liv.
Alle multinationale selskaber skal underskrive ILO's 'Regler for god opførsel'.
Omfordeling
Danmark er et af de rigeste samfund i verden, danske arbejdere hører til de mest effektive. Men goderne skal fordeles anderledes, blandt andet gennem en omlægning af skattebyrden, til fordel for de lavtlønnede. Kapitalejere, store erhvervsvirksomheder og multinationale selskaber skal bidrage langt mere.
En aktiv fagbevægelse
Det er fagbevægelsens ansvar - i et samarbejde med andre folkelige interesseorganisationer og arbejderpartierne - at fremme den solidariske vej. Vi vil udvikle en stærk og demokratisk fagbevægelse, som beskytter den enkeltes rettigheder og befolkningens indflydelse på samfundets udvikling. Det kræver nytænkning i fagbevægelsen fra øverst til nederst, så medlemmerne kan se nytten af at engagere sig i det faglige arbejde. Uden medlemmernes og arbejdspladsernes aktivitet bliver der ingen ny politik.
Vedtaget af godt 800 tillidsfolk i Århus Arena den 7. september.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278