24 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fra velfærdssamfund til markedssamfund

Fra velfærdssamfund til markedssamfund

Fredag, 11. oktober, 2002, 00:00:00

Der er fuld fart på at omdanne velfærdssamfundet til et markedssamfund, hvor offentlige funktioner skal styres som private virksomheder, hvor så meget som muligt skal privatiseres og unddrages demokratisk kontrol og hvor der gives store gaver til vennerne i erhvervslivet

Udtalelse fra Metal afdeling 13 København
Regeringen arbejder hårdt på at gennemføre Farum-modellen på landsplan. Der er fuld fart på at omdanne velfærdssamfundet til et markedssamfund, hvor offentlige funktioner skal styres som private virksomheder, hvor så meget som muligt skal privatiseres og unddrages demokratisk kontrol og hvor der gives store gaver til vennerne i erhvervslivet.
Regeringen taler pænt om det frie valg, men det man reelt gør, er bureaukrati og kontrol. Den halve milliard kroner til ældreområdet går til bureaukrati og udgifter til privatisering og minuttyranni.
Regeringen lover halvanden milliard kroner til sygehusene. Reelt har det ført til en skævridning og til nedskæringer på en række sygehuse. Vi ønsker et sundt offentligt sundhedsvæsen, hvor alle får den samme gode behandling uanset indkomsten - et sundhedsvæsen der ikke styres af markeds- og profithensyn.
Statsministeren taler om initiativer til at bryde den sociale arv, så flere bistandsklienter kan blive bankdirektører, men vi har ikke behov for flere bankdirektører. Vi har behov for at give alle mennesker en reel mulighed for at styre deres eget liv og styre samfundet i fællesskab med andre. Derfor skal det sikres, at alle får en reel mulighed for at få en uddannelse og et arbejde og komme med i et socialt fællesskab. Så længe regeringen skærer ned på uddannelse, viden og forebyggende socialt arbejde, så får vi ikke brudt den sociale arv.
Uddannelse er Danmarks eneste råstof, vi lever af vores vidensniveau, og derfor skal udgifter til uddannelse ses som en investering i fremtiden. Regeringen skærer ned på uddannelse og viden. De med mindst uddannlse skal fremover betale for at uddanne sig, hvis ikke deres uddannelsesmuligheder helt er blevet skåret væk.
Vi mener der i stedet skal investeres flere penge i uddannelse, der giver alle mulighed for løbende at få ny viden, alle skal have ret til løbende efteruddannelse. Især de tekniske uddannelser og voksenuddannelserne må prioriteres, så de der ikke har fået en uddannelse som børn og unge, kan få det som voksne.
Statsministeren nævnte ikke miljøet med ét ord i sin åbningstale. Det er et klart udtryk for regeringens nedprioritering af miljøindsatsen.
Regeringen forsøger forgæves at benægte virkeligheden, forsøger at benægte, at det er dem, der er årsag til de mange nedskæringer, forsøger oven i købet at sige, at der ikke finder nedskæringer sted. Men vi mærker nedskæringerne, der bliver skåret ned på uddannelsesområdet, på daginstitutioner, på sociale institutioner for handicappede, psykisk syge, på krisecentre for voldsramte kvinder og på sundhedsvæsenet. Alt bliver ramt - intet er fredet.
Vi ønsker et samfund baseret på frihed, lighed og solidaritet. Derfor glæder vi os over den folkelige modstand, der har været mod regeringens begyndende afvikling af velfærdssamfundet. Afdeling 13 vil gøre vores i kampen for at udvikle demokratiet og velfærden i stedet for at afvikle det, sådan som regeringen er i gang med.

Vedtaget på afdelingens generalforsamling den 8. oktober.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. okt. 2002 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp