24 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Antikapitalistisk modstand

Antikapitalistisk modstand

Fredag, 18. oktober, 2002, 00:00:00

Græsrødder over hele verden, om de så arbejder med asyl, solidaritet eller faglige rettigheder, så er alle underlagt den globale kapitalismes elendighed. Vi ser styrken ligge i at samle alle disse kampe og lade dem formere sig til en mangfoldig og mangeartet kamp mod kapitalismen.

af Thomas Bugge, 26 år, jura-studerende og aktivist i Globale Rødder.

En voksende global bevægelse med internationalistisk afsæt er det nye modsvar mod den globale kapitalisme. Udgangspunktet for bevægelsen er menneskets forhold til produktionen og markedet.
Den globale kapitalismes skaber muligheden for at inddrage nogle af de nye modsætninger, som opstår. Den står i dag overfor flygtningestrømme, skabt af verdens ulighed, menneskelige problemer som de politiske institutionerne ikke kan afhjælpe inden for de givne rammer.
Græsrødder over hele verden, om de så arbejder med asyl, solidaritet eller faglige rettigheder, så er alle underlagt den globale kapitalismes elendighed. Vi ser styrken ligge i at samle alle disse kampe og lade dem formere sig til en mangfoldig og mangeartet kamp mod kapitalismen.

Unionen
EU indgår i dag kun som en del af det internationale system, der arbejder mod at skabe en global juridisk markedsøkonomisk struktur. EU's grundlag bygger på en traktatfæstet liberalistisk politik, og en fjernelse af det nationale repræsentative demokrati.
Aktuelt arbejder Unionen på at skabe en udvidelse af sit marked og geografiske domæne, samtidig med at man lægger byggestenen for at gøre Fort Europa effektivt mod folk der ønsker at skabe sig en bedre tilværelse.
På det udenrigspolitiske område former EU sig som supermagt med opbygningen af aggressiv militær magt og en kommende formel statsdannelse. Med det, er den europæiske union parat til at sætte militær magt bag de økonomiske interesser som 'fællesskabet' ikke kan gennemtvinge gennem økonomiske sanktioner, eller via pression fra WTO, verdensbanken og IMF.

Modstanden
Vi ønsker at reagerer på ulighedernes verden. Den verden hvor lukkede porte skiller mennesker, og overlevelse bliver at besidde, slå ihjel eller ignorere.
Vi reagerer og vil en anden verden. En verden hvor mennesker er vigtigere end profit. Derfor er vi ulydige. Vi nægter at lade vores politiske udfoldelse være begrænset af en taktisk overvejelse, samtidig med at folk dør. Vi ser ikke 'volden' som den største trussel ved topmødet i december, men derimod handlingslammede mennesker som stiltiende fra deres tv-serier lader magthaverne få frit spil.
Vi har valgt, at forsøge at undgå de militante konfrontationer der har været ved de seneste topmøder, for at bryde med den marginaliseringsstrategi som politi, presse og politikere har formået at gennemføre. Med et så stort potentiale, som den nye bevægelse har, er det vigtigt at undgå marginaliseringen, men samtidig at fastholde og synliggøre konflikten.
Der hersker ikke enighed i denne verden om den måde kloden drejer på. Vi vil ikke være en del af den omklamring som magten foretager overfor kritiske NGO'ere. Det er der ulydigheden er med til at bryde konsensus. Vi vil ikke adlyde den magt som undertrykker, ødelægger mennesker og natur og nedbryder solidaritet og fællesskab. Vi vil afsløre, udfordre og gøre grin med magten. Ulydighed mod det bestående er første skridt for at starte skabelsen af det nye samfund.

Thomas Bugge, 26 år, jura-studerende og aktivist i Globale Rødder. Har tidligere arbejdet en årrække i Folkebevægelsen mod EU og Rød Ungdom.

Deltag i debatten om topmødet

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. okt. 2002 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp