Det er store emner, som står på spil for kunst og kulturlivet, dette efterår. En ny struktur for kunststøtten, endnu en finanslov med nedskæringer, en ny medielov, film, ophavsret, arkivlov og bibliotekslov.
af Poul-Henrik Jensen - Daglig leder i DJBFA, forening for danske sangskrivere og komponister.
Jo tak der bliver nok at se til.
Lad os tage finansloven først:
Brian Mikkelsen kommenterede finansloven under overskriften 'Nye kulturtiltag'.
'Regeringen har for 2003 afsat i alt 85 mio. kr. ekstra til kulturelle formål i forhold til de besparelser, der blev bebudet på finansloven for 2002.'
Hvem der har skrevet indtroduktions talen ved jeg ikke, men den må falde ind under kategorien af dokumenter, der aldrig burde være udgået fra en central administration i et oplyst folkestyre.
Kulturministerens pressemeddelelsen var ikke alene fyldt med usandheder og fortielser, den havde simpelthen til formål at vildlede kulturlivet.
I finanslovsudspillet er der reelt tale om nedskæringer på kulturministeriets område med 105 millioner kroner, idet ministeriet nærmest konsekvent vælger at se bort fra den almindelige prisudvikling.
For at holde uændret udgiftsniveau skulle budgettet i 2003 vokse med 2,6 procent til 4.035 millioner kroner.
Kulturministeriets samlede udgiftsbudget falder derimod til 3.930 millioner kroner i 2003.
Nye tiltag betales af kunstnerne
Det vil sige, at de nye tiltag skal betales af generelle nedskæringer på mindre, men ikke ubetydelig områder.
Støtten til skabende og udøvende virksomhed 'får' tilsyneladende 12 millioner kroner mere end i 2002, men for alene at bevare et uændret aktivitets niveau i 2003 mangler der 28 millioner kroner.
Regeringen nægter nemlig at tage højde for prisstigningerne. Der er altså tale om en nedskæring, som vil vokse over de næste fire år. Den opreklamerede nye konto på 40 millioner kroner til 'Øget kunstnerisk aktivitet og talentudvikling' betyder en mindre stigning til kunstnere og forfattere, men det sker på bekostning af, at de fleste eksisterende bevillinger skæres eller strammes for at give plads til den ny konto..
Film Fup
Finanslovsudspillet forhandles nu af folketingets partier. Et af de helt aktuelle emner er ny film.
Også her har ministeren jongleret med tallene.
'100 millioner kr. til dansk film over fire år - svarende til 25 millioner kroner om året. Sammen med de ekstra penge til dansk film fra medieaftalen betyder det, at dansk film i perioden 2003-2006 får godt 15 procent mere end i den nuværende periode'
Som tingene står nu, er der i virkeligheden tale om en nedskæring på filmstøtten. Generelt falder bevillingen på filmkontoen til 351,9 millioner kroner. Hvis regeringen som alle andre tog højde for prisudviklingen skulle den være på 386 millioner kr., altså 34 millioner kr. højere. Og ikke 25 millioner kr.
Samlet er der sket en beskæring af andre film-konti på 59 millioner kroner. Det vil blandt andet ramme Det Danske Filminstitut (11 millioner kr. i faste priser) og bevillingen til 'Produktion og udvikling', der i faste priser er skåret med 44 millioner kr. Nedskæringerne på filmområdet er altså mere end dobbelt så store som den nye bevilling.
Men lad os nu se hvad der sker. Kunstnernes og et næsten samlet dansk kulturlivs protester overfor den nye regering har sat sine spor. Virkningen syntes ikke at udeblive.
Seneste har et bredt forlig på kunststøtteområdet sendt hovedparten af Mikkelsens centraliserings og afdemokratiserings tanker i skraldespanden. Et tilsvarende pres på de områder, som nævntes i indledningen, vil næppe være forgæves.
Poul-Henrik Jensen.
Daglig leder i DJBFA, forening for danske sangskrivere og komponister. Næstformand for Horserød-Stutthof-foreningen. Kulturpolitisk debattør og medlem af Enhedslisten. Bor i Charlottenlund. 42 år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278