25 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nej til religiøs formørkelse

Nej til religiøs formørkelse

Tirsdag, 22. oktober, 2002, 00:00:00

Men vi må også tage kampen op med reaktionære menneske- og samfundssyn, som findes rundt omkring. Det gælder uanset om det er hos indre mission muslimske i Vestjylland, indvandrere på Nørrebro eller Dansk Folkepartis Christiansborg-afdeling.

af Elma Lindberg, Slagelse
Religion er ikke ét af de vigtigste kampområder for den danske venstrefløj, og religion er heller ikke det vigtigste spørgsmål i integrationen af etniske mindretal. Men når det er sagt, så må vi se i øjnene, at religion er blevet et centralt emne i debatten om indvandrer- og flygtninge.
Alt for ofte får snakken om danskernes kristne kultur lov til at stå uimodsagt. Og vi hører meget lidt om den indflydelse arbejderbevægelsen har på nutidens danske samfund. Det skyldes i høj grad, at venstrefløjen og kommunisterne står på sidelinjen, og betragter debatten.
Efter min mening bør vi gå mere offensivt ud med kravet om, at der skal sættes en skarp skillelinje mellem kirken og offentlige institutioner og administration. Der er ingen grund til at overlade navngivning, registrering af dødsfald og lignende til den kristne kirke.
Adskillelse af kirke og stat indebærer også, at de sidste rester af religiøs forkyndelse skal fjernes fra folkeskolen. Det er det bedste modsvar, hvis religiøse kræfter kræver særlig indflydelse på undervisningen, for eksempel forlanger at seksualundervisningen begrænses.
Skolerne skal droppe aktiviteter, der har religiøs karakter, og folkeskolen skal kun beskæftige sig med religion på det plan, hvor det handler om information og debat. Folkeskolens bestræbelser på at undgå etnisk diskrimination må ikke medføre, at dørene åbnes på vid gab for fundamentalisterne.
Venstrefløjen bør have et seriøst bud på nogle af de problemer og overvejelser, som fundamentalistiske kræfters tilstedeværelse i det danske samfund giver. Efter min menig skal vores modspil bygges op om disse punkter:
- Religion er en privat sag, og den enkelte har ret til at tro hvad han eller hun vil.
- Religiøse organisationer og offentlige institutioner skal holdes adskilt.
- Alle religiøse retninger skal have samme ret til at bygge kirker, oprette begravelsespladser med mere.
Venstrefløjen bør understøtte et nuanceret og fordomsfrit syn på troende mennesker, og medvirke til at øge respekten for den enkeltes ret til at bestemme over sit personlige liv. Men vi må også tage kampen op med reaktionære menneske- og samfundssyn, som findes rundt omkring. Det gælder uanset om det er hos indre mission muslimske i Vestjylland, indvandrere på Nørrebro eller Dansk Folkepartis Christiansborg-afdeling.
I dag bekæmper Dansk Folkeparti den muslimske fundamentalisme, men en dag, når partiet har tilstrækkeligt rodfæste, så finder det måske ud af at der er mulighed for en ny alliance. For der er mange fælles synspunkter med hensyn til synet på demokrati, rets- og straffesystemet med mere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. okt. 2002 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp