26 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fra Firenze til København - ATTAC Danmark klædt på til EU-topmødet

Fra Firenze til København - ATTAC Danmark klædt på til EU-topmødet

Torsdag, 21. november, 2002, 00:00:00

Med de mange skrappe krav til ansøgerlandene om stram finanspolitik og liberaliseringer på mange områder, rejser udvidelsen en række vigtige problemer. Ikke mindst landbrugspolitikken kan føre til sociale problemer blandt ansøgerlandene

Udtalelse fra ATTAC Danmarks landsmøde
Opløftet af den friske luft fra European Social Forum i Firenze, hvor 60.000 mennesker deltog i debatter om modstanden mod krigen og nyliberalismen, og hvor op mod en million mennesker demonstrerede mod en krig mod Irak, er ATTAC-Danmark nu parat til EU-topmøde i København.
Det officielle topmødes hovedtema vil uden tvivl være Østudvidelsen. Med de mange skrappe krav til ansøgerlandene om stram finanspolitik og liberaliseringer på mange områder, rejser udvidelsen en række vigtige problemer. Ikke mindst landbrugspolitikken kan føre til sociale problemer blandt ansøgerlandene. For ATTAC er østudvidelsen derfor en udfordring, som vi i første række vil svare på ved at styrke båndene til bevægelser i Østeuropa. Vi er derfor glade for at høre, at ATTAC-bevægelsen også er på vej i Øst- og Centraleuropa, særligt i Ungarn og Polen.
Men topmødet handler for os også om andre EU-spørgsmål. På egen hånd og gennem Initiativet for et andet Europa og NGO Forum, vil ATTAC sætte lys på angrebet på den offentlige sektor, både inden for og uden for EU. Der er sat en udvikling i gang, som truer demokrati og velfærd.
EU's nye økonomiske strategi, 'Lissabonstrategien', betyder, at privatiseringer og udliciteringer er gjort til en del af forsøget på at skabe en økonomisk og militær supermagt. Multinationale giganter skal overtage offentlige serviceydelser herhjemme og i resten af verden, for at EU kan styrke sin internationale konkurrenceposition. Alt skal rettes ind mod billigere service til et stadig mere dominerende erhvervsliv. Solidaritet og velfærd må ofte vige. GATS-aftalen er et udtryk for samme tendens. Her spiller EU i dag en kedelig rolle, for eksempel ved at presse på for privatisering af vandforsyning i ulandene.
Den udvikling vender ATTAC-Danmark sig mod. Det er ikke dét Europa, vi vil have. Derfor vil vi under topmødet søge at skabe kritisk debat om og styrke bevægelsen mod privatiseringer og udliciteringer. Vores mål er mere demokrati og velfærd - ikke mindre.
Også den truende krig mod Irak må imødegås af opråb fra forsamlingen af danskere, svenskere, nordmænd, tyskere og italienere. Tony Blair og andre sabelraslere, skal vide, at vi er mange, der siger fra.
ATTAC glæder sig til at være arrangør og medarrangør for en lang række aktiviteter under topmødet, som skaber bevægelse, og sætter lys på både kedelige og glædelige tendenser i Europa. Aktiviteterne vil blive folkeoplysende og kreative, som i sin form og indhold repræsenterer et andet og demokratisk Europa.
Demokrati i Europa og Verden - Nej til multinationale selskabers magt - For solidariske offentlige ydelser - Nej til kommercialisering af den offentlige sektor.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. nov. 2002 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp