28 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Udvikling i stedet for nedskæringer

Udvikling i stedet for nedskæringer

Fredag, 13. december, 2002, 00:00:00

Samlet er der tale om en historisk lav udvikling af den kommunale service, der halter langt efter den velstandsudvikling, der generelt sker i det danske samfund

Udtalelse fra konferencen om den offentlige sektor
Den solidariske velfærd er under et stort pres af regeringens politik, både ideologisk og økonomisk.
Derfor opfordrer vi til et samarbejde mellem brugere, borgerne, studerende og ansatte for at stoppe privatiseringen og bryde de snærende økonomiske aftaler mellem de kommunale organisationer og regeringen.
Vort mål er at forhindre gentagelse af 2003 budgetterne.
Landet over har kommuner og amter vedtaget budgetter med nedskæringer og stramninger, samtidig med at den offentlige sektors årlige overskud ligger gennemsnitligt på over 30 milliarder kr.
Daginstitutioner og sygehuse nedlægges, mere end halvdelen af kommunerne skærer ned på folkeskolen. Der, hvor der sker udvidelser, svarer de ikke til stigningen i behovene.
På ældreområdet sluges en voksende andel af ressourcerne af bureaukrati og privatisering.
Budgetterne på sundhedsområdet vokser, men det hindrer ikke fortsatte ventelister og nedlæggelse af lokale sygehuse. Samlet er der tale om en historisk lav udvikling af den kommunale service, der halter langt efter den velstandsudvikling, der generelt sker i det danske samfund.
Den kommunale økonomi er således den strammeste i mange år. Primærkommunerne har ikke engang haft råd til at udfylde den rekordlave ramme på 0,7 procent, der blev aftalt med regeringen. Tværtimod har mange kommuner negativ vækst i 2003.
De kommunale budgetter medfører mange velfærdshuller. Ansatte fyres og en række kommuner har allerede på forhånd inddraget en del af de ansattes løn ved ikke at afsætte de aftalte midler til ny løn.
Sammen med de stramme budgetter ses i flere amter og kommuner skelsættende initiativer til mere privatisering.
Offentlige sygehuse sælges med personale og udstyr. Samtidig indgås aftaler om privatisering af sundhedsydelser. Nedskæringer og nedlæggelser at tekniske afdelinger medfører en stadig stigende nedslidning af kommunernes faste værdier, lige som manglen på budget opfølgning medfører en konstant værdi forringelse af borgernes fællesejendom.
Dette sammenholdt med, at der også i forhold til EU sker en harmonisering, der medfører en privatisering af blandt andet energi og forsyningsvirksomhed, rensningsanlæg og så videre, betyder at disse elementer kommer på markedsvilkår og dermed ikke er underlagt den almene demokratiske kontrol og udvikling, en udvikling til gavn for borgerne og samfundet.
På ældreområdet presses på for mere privatisering, selv om ISS netop har måttet erkende, at de ikke evner at levere en bedre eller billigere løsning end kommunerne selv kan levere. Den største private koncern, der har arbejdet for at overtage offentlige velfærdsydelser, har nu trukket sig ud af både ældreservice og børnepasning.
Alligevel fortsætter regeringen og mange kommuner og amter med at privatisere så mange opgaver som muligt. Folketinget har, for at understøtte privatiseringen, vedtaget en udfordringsret, så private kan byde på velfærdsopgaver, de kan tjene penge på.
Vi opfordrer til, at der i foråret 2003 sættes gang i aktiviteter, for at forhindre nye aftaler om kommunernes økonomi, der bremser den kommunale velfærd. Vi ønsker, at det lokale demokrati, de ansatte og brugerne i højere grad får mulighed for at udvikle de kommunale velfærdsopgaver og vi afviser mere privatisering og udlicitering.
Vi vil i de kommende måneder kontakte kommunalpolitikere, de kommunale organisationer og de politiske partier på Christiansborg for at sikre plads til at udvikle velfærden og den kommunale service.


Lotty Johansen, fællestillidsrepræsentant for PMF på Vestfyn:
- Vi er nødt til at stå sammen i faggrupperne, hvis vi skal stoppe flere nedskæringer. Vi er allerede ved at forberede os på 2004. Vi skal have en dialog med politikerne. Vi må prøve det igen.
- Vi må blandt andet kæmpe for solidariske ordninger. Mod privat sygesikring og for folkepensionen.

Tina Olesen, BUPL Århus:
- Nedskæringer i kommunerne stopper den dag, vi står sammen og siger stop. Vi har længe været medløbere under Socialdemokratiet.
- Presset mod velfærden er i dag synligt. Der sker en større privatisering af offentlige arbejdspladser. Pludselig skal vi betale for ydelser, som vi tidligere har fået. Nogle kommuner vil fjerne madordningen i børnehaverne og lave det om til, at forældrene selv skal købe det ved siden af.
- Vi må tage et opgør med privat forsikring på sundhedsområdet. Jeg har ingen privat pensionsopsparing. Det skal jeg heller ikke have. Jeg forventer også, at der er plads til mig inden for sygehusvæsnet, når jeg bliver syg.

Vita Christensen, Frederiksborg.
- Der skal mere samarbejde til på tværs af organisationerne. Brugerne skal mere med på banen for at få stoppet toget. Brugerne er vælgerne, men det er ikke kun et kryds til folketingsvalget, der ændre retningen.
- Retningen mod forsikrings-Danmark er retningen mod at enhver passer sit. Det er den gale vej. Vil vi ændre retningen skal vi lokalt ikke modarbejde hinanden i faggrupperne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. dec. 2002 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp