Regeringen og elselskaberne har forsøgt at udråbe det til noget stort, at alle borgere her fra nytår frit har kunne vælge hvem der skal levere strøm til den enkelte husstand
af Søren Egge Rasmussen, Århus
Reelt er det kun cirka otte procent af elregningen som forbrugeren kan købe frit på markedet og en almindelig husstand kan måske spare 40-70 kroner om året ved at skifte leverandør, fordi det officielt i liberaliseringens hellige navn er gratis for forbrugeren at skifte.
Men realiteterne er at forberedelserne til liberaliseringen siden år 2000 har kostet elsektoren 400 millioner kroner om året, penge som er skaffet ved rationaliseringer og effektiviseringerne. Millionerne er blevet brugt til at opbygge edb-systemer der kan håndtere flytningerne og reklamefirmaer og konsulenter har tjent godt på liberaliseringen.
En flytning af en el-forbruger giver netselskabet udgifter til at håndtere flytningen og der er kun forbrugerne til at betale hele flyttecirkuset. I Sverige flyttede 30 procent af forbrugerne ved liberaliseringen og halvdelen skiftede tilbage til deres oprindelige leverandør.
Det kan bedre betale sig for forbrugeren at bruge tid på at ændre sine forbrugsvaner og nedbringe sit elforbrug end skifte leverandør. Gode tips med spareråd kan findes www.apaere.dk og www.greeninfo.dk
Grøn strøm tilbyder elselskaberne, men er indholdet grønt nok? Den danskproducerede vedvarende energi er sikret afsat til alle forbrugere og elselskaberne benytter sig i forvejen af at importere vandkraft fra Norge og Sverige. Skal der oprettes flere vandkraftværker i Norge og Sverige, hvis danske forbrugere massivt vælger importeret grøn el? Eller betyder import af Svensk vandkraft, at el-produktionen på svenske A-kraftværker bliver øget for at dække svenskernes behov?
Elforbruget i boligerne udgør kun 29 procent af elforbruget i Danmark, så den miljøbevidste forbruger kan ikke alene ændre udviklingen.
I stedet for at støtte el-import bør der satses på at videreudvikle vedvarende energiproduktion i Danmark.
I stedet for at spilde millionerne på et liberaliseringscirkus burde midlerne bruges til gavn for samfundet og miljøet ved at investere i udvikling af havvindmøller, brintteknologi og bølgekraftsprojekter.
Jeg mener at det bør afdækkes, hvad el-liberaliseringen samlet koster samfundet:
- Hvad bliver de samlede udgifter i forbindelse med liberaliseringen til edb, konsulenter, reklamering og flytteudgifter med mere?
- Hvor stor en del af elforbruget har skiftet selskab og hvad har udgiften været per kunde der er flyttet?
Jeg tror beløbene vil være rystende store i forhold til de 110 millioner kroner fordelt over tre år, som den vedvarende energi får tildelt på den borgerlige finanslov.
Søren Egge Rasmussen er folketingskandidat for Enhedslisten i Århus.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278