07 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nej til mindre SU

Nej til mindre SU

Tirsdag, 28. januar, 2003, 00:00:00

De danske studieorganisationer afviser forringelser af SU´en til enkeltgrupper.

Udtalelse fra elev- og studenterorganisationerne i Råstof initiativet
Vi erklærer os enige i ønsket om, at det er samfundet som helhed, der er solidarisk med de nævnte grupper og ikke kun andre studerende. Finansieringen af forbedringer for enkeltgrupper bør derfor findes udenfor den nuværende SU-aftale.
SU-systemet skal bidrage til at skabe lige og fri adgang til uddannelse for alle uanset social og økonomisk baggrund. SU-stipendiet må derfor oppebære et niveau, så det giver alle studerende mulighed for anstændige levevilkår; det skal kunne dække de studerendes basale behov som bolig, transport, studiematerialer, mad, tøj og så videre.
SU-systemet er et tilkæmpet velfærdsgode, der gennem den sidste generation har været med til at sikre, at uddannelse ikke kun er et privilegium for de rigeste i samfundet. Derfor er SU-systemet på samme vis som modstanden mod brugerbetalt uddannelse væsentlige elementer i et uddannelsessystem, der betragter uddannelse som en ret for alle samfundets medlemmer.
Studerende må ikke blive taberne i velstandsudviklingen, fordi deres økonomi ikke følger med den økonomiske udvikling i resten af samfundet. Derfor skal SU-systemets satser reguleres hvert år, så de følger den generelle løn- og prisudvikling i samfundet.
SU-systemet skal udvikles, så det sikrer, at studerende med særlige behov får dem dækket indenfor et velfungerende SU-system. Det gælder for eksempel dem, der starter på en uddannelse senere i livet end det store flertal og som derfor ofte har forsørgerpligt og generelt har brug for et større økonomisk råderum. Derfor flere penge til studerende med forsørgerpligt.
De danske studieorganisationer er modstandere af tendensen til, at bruge SU-systemet til at adfærdsregulere de studerende og spille grupper af studerende ud mod hinanden for at reducere udgifterne til uddannelse. Samfundet som helhed har en forpligtelse til, sammen med de studerende, at uddanne den danske befolkning til glæde for fællesskabet. Det er derfor ikke en bæredygtig løsning, at flytte det økonomiske pres fra enkelte grupper af studerende over på andre grupper af studerende.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jan. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp