EU-tilhængerne opgiver et krav om mentalundersøgelse af ældre over 80 år inden folkeafstemningen om EU
af Pelle U. C. Geertsen, studerende, nyligt hjemvendt fra Sliema, Malta
EU-tilhængerne opgiver et krav om mentalundersøgelse af ældre over 80 år inden folkeafstemningen om EU
Den lille middelhavsø Malta er ikke lige det der normalt fylder mest i danskernes bevidsthed, og falder snakken endeligt på den er det sandsynligvis som feriemål.
Og selvom Malta da er et sted der klart kan anbefales, så er der lige for tiden en del andre ting i forbindelse med øen der kunne danne grundlag for nogle meget interessante samtaler.
Som det første af de lande der har ansøgt om EU medlemskab afholder Malta folkeafstemning den 8. Marts, samtidigt holdes der lokalvalg og senere i år spøger der også et parlamentsvalg.
At resultatet af folkeafstemningen på Malta langt fra er sikkert har kunnet spores helt op i toppen af EU-systemet, hvor man har talt om muligheden af et EU-24.
Valgkampen er bestemt ikke ren, det flyver med påstande fra begge sider.
Ja-siden bragte EU-kommissæren med ansvar for udvidelsen, Günter Verheugen, til øen, alt imens oppositionen endeligt har taget sig sammen til at promovere det de ser som et alternativ til EU medlemskab.
Nemlig en partnerskabsaftale, der giver mulighed for adgang til EU's indre marked, men samtidigt stadigt tillader Malta at føre sin egen udenrigs- og handelspolitik.
Kontrol for at stemme
En af de sager der dog virkeligt har optaget sindene på den lille ø har dog ikke at gøre med hverken handelsaftaler eller EU-kommissærer, men derimod med hvem der overhovedet skal have lov til at stemme til valgene.
Valglovene for den tidligere britiske koloni er nemlig særdeles skrappe. Har man de sidste seks måneder, af den ene eller den anden grund, ikke boet på øen, har man ikke ret til at stemme, ligesom blandt andet kriminelle kan fratages deres stemmeret.
Det der virkeligt startede det hele var dog det regerende Nationalistpartis forsøg på at få frataget stemmeretten fra mellem 900-1700 ældre maltesiske borgere.
Helt konkret fik de domstolene til at stille krav om at de ældre, alle over 80 år, skulle møde foran et særligt panel og få bedømt deres mentale evner. Med til historien hører at en af dem der blev indkaldt til dette just har afsluttet arbejdet på sin sidste bog.
Dette tiltag fik straks oppositionspartiet Labour til at blæse til kamp, stort set alle, der havde modtaget brevet, var nemlig labourtilhængere - og modstandere af maltesisk medlemskab af EU.
Udover dette ville Nationalistpartiet udstrække stemmeretten til også at gælde mange af de maltesere der var udenlands, og hvoraf hovedparten er kendt som EU-tilhængere.
Nej-siden svarer igen
Som modtræk krævede de at få frataget stemmeretten fra forskellige ledende folk fra ja-siden, da disse, blandt andet Maltas EU-forhandler, ikke havde boet i Malta de sidste seks måneder.
Men også udenfor landets grænser begyndte sagen at vække interesse, både politiske organisationer som TEAM og forskellige medier ringede og stillede spørgsmål, ligesom tysk tv har været nede og arbejde på historien.
Alt dette fik i sidste ende nationalisterne til at trække deres forslag tilbage og undskylde offentligt, umiddelbart en ganske fin afslutning på historien. Såfremt i fald den altså slutter her, har man gjort den slags en gang før, gør man det måske også igen.
Sikkert er det at der er meget mere end ferie der er interessant ved det lille EU-skeptiske land.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278