Det er en velkendt sag, at arbejdsforholdene på slagterierne er hårde. Alt for mange ulykker og alt for hurtig nedslidning rammer slagteriarbejdere.
af Line Barfod, arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten
Man skulle måske tro, at indførelse af ny teknologi kunne løse nogle af problemerne. Men sådan er det sjældent.
Det seneste eksempel er på Danish Crowns slagteri i Grindsted, hvor ledelsen, efter indførelsen af ny teknologi, har strammet akkorden. De ansatte enten skal arbejde hurtigere eller gå ned i løn.
Når arbejdsgiverne på den måde bruger deres ledelsesret, så går det i første omgang ud over de ansatte og deres arbejdsforhold. I anden omgang er det dyrt for samfundet, når det hårde tempo fører til ulykker, sygdom og førtidspensionering.
Derfor er det godt, når de ansatte selv reagerer. Derfor er det vigtigt, at fagbevægelsen sætter mere skub i kampen om ledelsesretten, så arbejdsforholdene i større udstrækning indrettes efter de ansattes krav til sikkerhed og sundhed - uden at skulle betale med lønnedgang.
Og derfor er det på tide, at der politisk bliver satset mere på tilsyn med det nedslidende arbejdstempo, ikke mindst på slagterierne. Det kan gøres gennem en stærkere indsats fra Arbejdstilsynet og vejledning om tilrettelæggelse af arbejdet i samarbejde med BST.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278