VK-regeringens lovforslag om stop for eksklusivaftaler på LO-området er ikke alene et angreb på den frie forhandlingsret og gældende overenskomster. Det er også et angreb på et reguleret arbejdsmarked, på ordnede løn- og arbejdsvilkår, på ro og stabilitet i virksomhederne.
Udtalelse fra de ansatte på Brøndum A/S
Regeringen vil af med eksklusivaftalerne for at svække lønmodtagerne og deres faglige organisationer. Men samtidig risikerer de at sætte roen og stabiliteten på de danske arbejdspladser over styr. Den danske aftalemodel er truet.
De første skridt blev taget med deltidsloven og de tværfaglige a-kasser. Nu er turen kommet til eksklusivaftalerne - og forude venter et indgreb mod retten til at konflikte for at opnå overenskomst.
Regeringen har lagt en salami-taktik, hvor de skærer den ene skive af pølsen efter den anden, til der ikke er flere af vores rettigheder tilbage. Medmindre vi siger stop!
De siger:
* Eksklusivaftalerne på LO-området skal afskaffes for at sikre den enkelte lønmodtagers personlige frihed og ret til individuelle aftaler.
Vi siger:
* Den enkelte lønmodtagers personlige frihed på jobbet handler først og fremmest om indflydelse på egne løn- og arbejdsforhold. Den frihed er kollektive overenskomster og eksklusivaftaler en effektiv garant for.
* Individuelle aftaler fungerer kun mellem lige parter. Alene er den enkelte lønmodtager den svage part over for arbejdsgiverne. De kollektive aftaler - som VK-regeringen vil underminere - er derfor den bedste sikring af den enkeltes rettigheder.
* Eksklusivaftalerne er indgået frivilligt og på demokratisk vis mellem arbejdsmarkedets parter. Et forbud mod eksklusivaftalerne krænker aftalefriheden.
* Regeringens bekymring for den enkeltes frihed er det rene hykleri. Hvis det var den reelle begrundelse for at fjerne eksklusivaftalerne, hvorfor så nøjes med dem, der findes på LO-området. Hvad med alle eksklusivaftalerne for advokater, læger og tandlæger samt lignende ordninger inden for landbruget med mere?
Vi opfordrer alle lønmodtagere til at diskutere lovforslaget og dets mulige konsekvenser. Desuden opfordrer vi regeringen til at tage lovforslaget af bordet. Som landet ligger, er forslaget på vippen, da det ser ud til at regeringens støtter i Dansk Folkeparti ikke kan stemme for forslaget. Vi vil følge situationen nøje.
Hvis de vil, kan de fjerne eksklusivaftalerne. Men hvis vi og vore kolleger vil, kan vi nægte at arbejde sammen med uorganiserede. Det er vores demokratiske ret.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278