25 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Krigsmaling og sølvtøj

Krigsmaling og sølvtøj

Torsdag, 20. marts, 2003, 00:00:00

I tirsdags, da regeringen havde besluttet at sende Danmark i krig, blev statsministeren og udenrigsministeren overhældt med maling i Folketinget. Aktionen har medført et ramaskrig i medierne og blandt politikerne på Christiansborg. Den konservative Pia Christmas Møller taler ligefrem om krænkelse af Grundloven og fordømmer, sammen med mange andre parlamentarikere, hvad de kalder den voldelige aktion.

af Birthe Sørensen, ansvarshavende redaktør, Dagbladet Arbejderen
Aktionen var dog ikke mere 'voldelig', end at da de to ministre havde været i bad og skiftet tøj, var de klar igen. Klar til at sende Danmark i krig.

Postyret var stort i Folketinget og endnu mere postyr vakte det, at Pernille Rosenkrantz-Theil udtrykte forståelse for aktionen. For som hun så rigtigt påpegede, må vi fastholde proportionerne...
Sagen er jo, at den virkelige vold kommer et helt andet sted fra. Pia Christmas Møller og hendes ligesindede i regeringspartierne og Dansk Folkeparti vil sende danske soldater i krig. En krig som kan koste op mod hundredetusind af irakere livet og sende millioner af mennesker på flugt.
Det er en krænkelse af international ret, som er til at tage at føle på, og som burde få alvorlige konsekvenser for dem alle.
Regeringen har valgt - endnu engang - at lytte mere til den amerikanske præsident, der er i lommen på våbenmonopolerne og olieindustrien, end til sin egen befolkning. I en situation hvor 57 procent af danskerne siger nej til at sende danske soldater i krig.
Spar os derfor for hykleriet om den truede Grundlov og voldelige aktivister.
Verdens mest avancerede dræbermaskine vil gennemføre et regulært tæppebombardement af de irakiske storbyer med krydsermissiler. De civile irakeres lidelser vil blive ubeskrivelige.

Man kan selvfølgelig altid diskutere, om sådanne aktioner forrykker debatten for og imod dansk krigsdeltagelse, til en debat om for eller imod maling.
Man vi må jo desværre konstatere, at de to aktivister fra Globale Rødder har fået mere medieopmærksomhed end den store og hastigt voksende fredsbevægelse.
Der er heller ingen tvivl om, at Anders Fogh Rasmussen er interesseret i at bruge aktionen til at skabe sig et martyrium. Han ønsker at få folk til at glemme konsekvensen af de beslutninger, som regeringen nu er ved at banke igennem i Folketinget, med det snævrest tænkelige flertal.
Men det er forventeligt, at befolkningen reagerer, når regeringen erstatter international ret med anvendelse af rå magt. Den ungdom, som mere end noget andet har visionen og drømmen om et retfærdigt samfund, reagerer.
Krigen vil sætte masser af mennesker i bevægelse. Det er konsekvensen af regeringens beslutning.

Statsministeren var i bad og fik nyt jakkesæt. Sammen med resten af regeringen ruster han sig nu til krigen på hjemmefronten.
De to aktivister er foreløbig dømt til varetægtsfængsling i 27 dage, og alt tyder på, at de kan se frem til en hård dom.
I den kommende tid vil vi se, at terrorlovgivningen bliver udfoldet i fuld flor i og udenfor Folketinget. Jernburene genåbnes i kældrene under de københavnske politistationer. Alt gøres klar til at sætte flere fredsaktivister bag lås og slå.

Pia Christmas Møller opfordrede Enhedslistens folketingsgruppe til at banke Pernille Rosenkrantz-Theil på plads.
Og det er hun åbenbart blevet. Søren Søndergård fandt det ligefrem relevant at kalde Pernille Rosenkrantz for umoden, fordi hun ikke benyttede lejligheden til at tage afstand fra, at aktivisterne fra Globale Rødder brugte Enhedslistens navn til at trænge ind på Christiansborg.
- De kunne jo i princippet have stjålet af sølvtøjet, eller det, der er værre, udtalte Søren Søndergård - modent - til Ekstra Bladet i går.
Men det gjorde de jo netop ikke, og det var heller ikke deres hensigt.
- Vi ønskede at ramme symbolet og ikke mennesket, sagde en af de to fredsaktivister i retten i går.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. mar. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp