25 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU-udvidelsen og det danske arbejdsmarked

EU-udvidelsen og det danske arbejdsmarked

Torsdag, 27. marts, 2003, 00:00:00

EU-topmødet i København i december måned medførte, at ti nye lande fik mulighed for at blive medlemmer i EU.

af Arne Brandt Knudsen, 48 år. Formand for Murernes Fagforening i Århus.
Hvis landene beslutter sig for at blive medlemmer af EU, bliver de også omfattet af EU`s indre marked, hvilket blandt andet betyder, at borgere fra de nye lande frit kan søge arbejde i hele EU.
Vil de nye EU landes borgere så benytte sig af denne mulighed, og kan det få nogle konsekvenser for det danske arbejdsmarked?
EU-kommissionen har lavet en undersøgelse, der viser, at højst 2000 fra de nye EU lande vil søge arbejde i Danmark.
LO`s ugeblad A4 har, via Gallup, lavet en undersøgelse i Polen (og Estland). Her har man spurgt folk i den arbejdsduelige alder om deres jobplaner, hvis deres land kommer med i EU.
Undersøgelsen viser, at 150.000 polakker konkret overvejer at søge arbejde i Danmark inden for de næste fem år.
Disse tal burde jo nok få alarmklokkerne til at ringe både i fagbevægelsen og i det politiske felt.

LO lukker øjnene
Derfor er det noget beskæmmende, at både Socialdemokratiet og fagbevægelsens top med LO-Hans i spidsen fuldstændig lukker øjnene og hermed ikke kan få øje på nogen problemer for det danske arbejdsmarked.
Udefra ser det ud til, at man hellere vil være EU`s duks end reelt at bekymre sig for det danske arbejdsmarked.
Hans Jensen siger, at vi bare skal være bedre til at gå ud og lave overenskomster, så er problemet løst.
I byggebranchens faglige organisationer er der ikke mange, der tror på, at vi magter den opgave at organisere et stigende antal lønmodtagere fra de eventuelle nye EU-lande. Vi vil heller ikke magte den opgave at overenskomstdække de virksomheder, der vil bruge denne arbejdskraft. Det vil jo dreje sig om både danske og udenlandske virksomheder og i mange tilfælde firmaer, der ikke er af den mest lødige karakter.
Men selvom det skulle lykkes at overenskomstdække samt at sikre organisering, vil der være store problemer.
Indenfor byggebranchen er lønniveauet langt over overenskomstens bestemmelser. Derfor er det ikke nok at sikre overenskomstdækning. Det er lige så vigtigt at sikre, at den nye arbejdskraft ikke kommer til at fungere som løntrykkere.
Alt i alt ligner dette en håbløs opgave.

Brug for overgangsregler
Derfor må det være et forlangende, at LO og Socialdemokratiet sadler om og arbejder for, at Danmark benytter sig af de overgangsregler, som EU giver mulighed for i forbindelse med de nye landes optagelse i EU. Overgangsregler der giver mulighed for at bevare det danske arbejdsmarked lukket i op til syv år. En mulighed som ikke løser problemet, men som giver et pusterum.
Dette bør ske af hensyn til en ærlig bekymring for arbejdsmarkedet, en ægte bekymring for at danske lønmodtagere ikke udsættes for illoyal konkurrence.
Dette vil være i stor kontrast til Dansk Folkeparti, der har en helt anden indgangsvinkel, når de forlanger syv års reglen brugt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. mar. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp