Mellemøsten er i oprør. Vi hører ikke meget om det i de danske medier - og slet ikke i de amerikanske, som hovedparten af de hjemlige medier henter deres historier fra
af Helge Knudsen
Men Mellemøsten er i oprør, folkeligt oprør, over USA's og Storbritanniens invasionskrig i Irak.
I weekenden demonstrerede hundredetusinder i de arabiske hovedstæder, med krav om at deres egne regeringer klart og tydeligt tager afstand fra krigen. Demonstrationerne fortsætter. Og i øjeblikket strømmer det med frivillige over grænserne til Irak.
De vestlige medier har hæftet sig ved, at Saddam Hussein har kaldt til 'hellig krig' - Jihad - mod invasionsstyrkerne, og lover martyrer en plads i paradis.
Men demonstrationerne, protesterne, og strømmen af potentielle martyrer med kurs mod Iraks hovedstad, er ikke styret fra Bagdad.
De er styret af de mellemøstlige folks forståelige modstand mod invasionen af Irak. En invasion, der tages for det den er, et forsøg på at sætte sig på såvel Iraks olie som på hele regionen.
De næres af de mange rapporter om ikke blot bombardementer, men også direkte overgreb og mord på civile irakere. Begivenheder, hvis antal og råhed stiger i takt med invasionsstyrkernes tab og frustrationer. Og som vises på arabiske tv-kanaler, men som censureres bort i de vestlige medier.
Og de styrkes af irakernes fortsatte modstand mod invasionsstyrken.
Det er denne folkelige modstand mod invasionen, der tirsdag fik 5000 til at møde op til begravelsen i i Beirut af det første danske offer for invasionsstyrkerne.
Den 28-årige danske statsborger Thaer Hussein Othman kom til Danmark som 13-årig, som palæstinensisk flygtning. I sidste uge blev han dødeligt såret, da en amerikansk Apache-helikopter angreb den bus han sad i, sammen med andre frivillige på vej fra den syriske grænse mod Bagdad. Herhjemme var der dårligt nogen, der opdagede hans forsvinden den 20 marts, den da krigen brød ud.
I weekenden anklagede USA's forsvarsminister, Rumsfeld, Syrien for at sælge natkikkerter til Irak, og Iran for at tillade eksil-irakere at gå over grænsen til Irak. Mandag strammede USA's udenrigsminister, Powell, retorikken. I en tale til en israelsk lobby-organisation advarede han Syrien og Iran om 'konsekvenserne' af en støtte til Irak, og understregede at Washington 'kræver mere ansvarlig opførsel' fra 'stater som ikke følger et acceptabelt adfærdsmønster'.
De utilslørede trusler - Powells ordvalg er en Hitler værdig - ses i Mellemøsten som en bekræftelse på USA's strategi for at underlægge sig hele regionen. Det er velkendt, at supermagtens planer går ud på, at 'demokratiet' skal sprede sig fra det sønderbombede irak til nabostaterne. Men som Den Arabiske Ligas generalsekretær har sagt, så er det vanskeligt at se, at demokratiet skal kunne udbrede sig under vingerne på et B52-bombefly.
USA er på vej mod et nyt Vietnam - også selvom udfaldet af invasionskrigen bliver en militær sejr, og Saddam-styrets fald. For hadet mod den amerikanske imperialisme vil ikke falde i regionen - tværtimod. Den politiske krig er tabt
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278