Den offentlige velfærd presses både ideologisk og økonomisk.
af Allan Baumann, pædagog, forretningsudvalgsmedlem i BUPL.
Ideologisk buldrer regeringen frem med frit-valgsordninger, udliciteringer og privatiseringer, hvor det grundlæggende princip er, at den almene velfærd skæres ned til et minimum, og resten kan man så købe alt efter pengepungens størrelse.
Økonomisk har den offentlige sektor også fået tommelskruerne på. Arbejderbevægelsens erhvervsråd offentliggjorde i sidste måned en undersøgelse over de (amts)kommunale budgetter for 2003, hvor tendensen var klar:
Alle de offentlige velfærdsområder holdes i en økonomisk spændetrøje, hvor de eneste løsninger er, enten at skære kvaliteten ned, eller at hæve brugerbetalingerne.
Og de økonomiske fremtidsperspektiver er endnu mere dystre. Regeringens såkaldte 2010 plan - som de i parentes bemærket overtog fra den tidligere regering - skitserer årlige vækstrater for den (amts)kommunale velfærd på 0,7 procent frem til 2005, faldende til 0,5 procent fra 2006.
Flere arbejdsløse
Forudsætningerne for denne plan var, at der skulle skaffes 87.000 nye job frem til 2010, men arbejdsløsheden falder ikke - den stiger. Og dertil kommer så regeringens skattestop, og deres forslag til skattelettelser, som ikke er medregnet i 2010-planen.
Derfor er der udsigt til endnu flere besparelser i den offentlige velfærd, hvilket bør give stof til eftertanke blandt de faglige organisationer, men også i den (amts)kommunale verden.
Sammen er vi stærke
De faglige organisationer bør overveje, hvordan vi får mere indflydelse på udviklingen. Hvordan vi sammen kan skabe bedre muligheder for vores medlemmer. Skal vi blive ved med at lægge fordelingsslagsmålene længere og længere ud - i sidste ende helt ud til det enkelte medlem - eller skal vi genopdage vores fælles historiske mission, at udfordre magten til gavn for vores medlemmer, hvilket konkret betyder et opgør med regeringens økonomiske og ideologiske felttog mod den offentlige velfærd.
Den kommunale verden bør overveje, hvor langt man vil trækkes rundt i manegen. Hvor længe vil man finde sig i, at regeringen træffer alle beslutningerne, men lægger ansvar og dermed sorteper ud i den enkelte kommune.
Der er basis for en fælles indsats mellem den kommunale verden og de faglige organisationer for at sikre en ordentligt og værdig offentlig velfærd frem mod budgetterne for 2004.
Lad os sammen diskuterer rammerne og muligheder for en anden udvikling. En god lejlighed til denne drøftelse er Fagligt Ansvars velfærdskonference, som afholdes 5. april i Odense.
Allan Baumann, 42 år. Uddannet pædagog i 1987 på Frøbelseminariet, Frederiksberg
Ni års arbejde på et fritidshjem i København, heraf de to sidste, som afdelingsleder i en tilknyttet fritidsklub
Fire år som ansat og valgt hovedbestyrelsesmedlem og næstformand i BUPL-København. Siden december 2002 forretningsudvalgsmedlem i BUPL. Partiløs venstreorienteret.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278