27 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stop tyven

Stop tyven

Tirsdag, 15. april, 2003, 00:00:00

I lighed med lande, som Storbritannien, New Zealand, Amerika, Norge og Sverige med flere foregår der i disse dage i Danmark et tyveri for en værdi af flere milliarder kroner. Det drejer sig om den danske energisektor.

Udtalelse fra SiD Miljø-, Energi og Forsyningsarbejdere
I over hundrede år har samtlige danskere betalt og investeret i den danske energisektor. Den skal nu sælges billigt, først til DONG og sandsynligvis efterfølgende til et tysk selskab (EON).
Tyveriet går under fælles betegnelsen - liberalisering.
Stik imod alle erfaringer bliver ejerne (forbrugerne og kommunerne) lovet billigere energi, når sektoren liberaliseres. At Dansk Industri kan hoppe med på den vogn er ufatteligt, alle andre end den absolut tungeste industri, vil opleve prisstigninger.
Regeringen Fogh med økonomi- og erhvervsminister Bent Bendtsen, som bannerfører, regner med, at man kan skaffe billigere energipriser via yderligere effektiviseringer og rationaliseringer. Bendt Bendtsen lancerede regeringens udspil om energiliberalisering med at sige, at regeringen ville indføre liberalisering blandt andet ved hjælp af den engelske model. Umiddelbart efter den udmelding gik atomkraftværkselskab British Energy konkurs!
Forud for den nuværende liberalisering har energisektoren i Danmark de sidste 10 år fyret over 40 procent af de ansatte. Her sparede man ca. en øre på den daværende produktionspris på 15 øre. I samme 10 års periode steg energiproduktion tilsvarende med 40 procent.
Derfor kan man vidst roligt antyde, at den forventede produktionsgevinst, der skyldes sektorens teknologiske udvikling, er medregnet.
Da ingen forventer en tilsvarende teknologisk udvikling i de næste 10 år - (vedværende energi har det bestemt ikke godt i en liberaliseret verden) - er den teknologiske udvikling toppet for denne gang.
Hvis Bent Bendtsen vil opnå en yderligere besparelse på produktionsprisen på 2 øre, skal han til at fyre den resterende del af sektorens medarbejdere!
Og det er netop pointen. Den eneste måde den privatiserede energisektor kan tjene penge til de kommende aktionærer på, er via afskedigelser, reduceret vedligeholdelse, nedslidning af anlæg og de tilbageblivende medarbejdere samt manglende nye investeringer i nye anlæg.
Det er den liberaliserede cocktail sammen med en stor portion fup og svindel, som har ødelagt forsyningssikkerheden i flere deregulerede og liberaliserede lande.
Vi skal ikke lade tyven (anført af en politibetjent!) slippe af sted med tyveriet. Lykkedes det, vil systemet brase sammen, efterfølgende vil skatteyderne og forbrugerne få lov til at købe energisektoren tilbage, som en anden slags hælervarer, der er tømt for indhold og værdier og uden nogen som helst form for garanti.
Vi opfordrer det danske journalistkorps til at udføre et stykke dybdeborende journalistik omkring emnet - før det bliver for sent.

Vedtaget på generalforsamling den 8. april.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. apr. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp