Der er farligt spil, når dele af den danske venstrefløj vil deponere endnu mere magt i EU
af Niels Eriksen, Vanløse
Hvordan kan det være, at mange normalt progressive mennesker i dagens Danmark i stigende grad hylder princippet om, at hvis man ikke kan få de danske vælgeres opbakning til sin politik, så kan man satse på, at EU vil presse den ned over hovedet på dem?
Pernille Frahm medlem af EU-Parlamentet for SF bevæger sig desværre hen ad dette spor i sit indlæg til unionsdebatten i Arbejderen den 16.. april.
Vel har Frahm fuldstændig ret i sin kritik af USA's internationale ageren - både med hensyn til Irak-krig, manglende US-opbakning til Kyotoprotokollen og så videre. USA's synderegister er nærmest uendeligt.. Så på sin side er det logisk, at Pernille Frahm og hendes ligesindede ser efter, om ikke EU kunne blive en global modpol til USA.
Hvad der gør den situation endnu mere penibel, er, at den danske regering har valgt at støtte USA i dens angrebskrig mod Irak, beklageligt og måske/formodentlig i strid med folkeretten, men hvad der ikke er uvæsentlig for mig, så har regeringen beklageligvis et folketingsflertal i ryggen.
Netop sammensætningen af det danske Folketing efter katastrofevalget i 2001 har allerede tidligere været med til at styrke dele af den danske venstrefløjs urealistiske forhåbninger til EU som 'anstændighedens værn' overfor den regering og det folketingsflertal der kom ud af valget.
Jeg kan godt blive lidt harm, når jeg læser/hører personer, hvis grundlæggende respekt for folkestyret jeg aldrig har betvivlet, nu går ud og mener, at fordi vælgerne har sammensat et 'forkert' Folketing, så skal EU-niveauet have øget sin magt på bekostning af Folketinget.. En efter min mening udemokratisk og kynisk tankegang der bygger på, at det man ikke kan få flertal for i det nuværende Folketing - det kan man måske få gennemført via EU.
Samtidig mener jeg, at den udemokratiske tankegang, ikke mindst hvis den føres ud i livet, vil være gift for det projekt, der vel stadig er venstrefløjens hovedmål; at vinde flere vælgere for sig, også nogle af dem der stemte 'forkert' i 2001.
Er vores eneste svar på højrefløjens vælgermæssige fremmarch blot at mene, at så må EU overtage styret, så kan vi formodentlig godt vinke farvel til håbet om, via hårdt arbejde og gode argumenter at vende den politiske stemning. Er vi med til at understøtte den politiske frustration over, at det er ligegyldigt hvad man stemmer, for det er alligevel EU der bestemmer - så er de eneste der vil takke os være Dansk Folkeparti.
Endelig bør de fra den danske venstrefløj, der ønsker at deponere endnu mere magt i EU, overveje, at den dag hvor de får magten i Folketinget, og kan sætte den politiske dagsorden, så kan de selv blive ofre for EU's stramme tøjler.
Med en Berlusconiregering i Italien og en Chiracregering i Frankrig, og generelle politiske vinde der peger i retning af stadig flere borgerlige regeringer i de øvrige EU-lande, så er det næppe den europæiske venstrefløjs dagsorden, der vil tegne EU's fremtidige politik på blandt andet rets- og sikkerhedsområdet.
Eksempelvis er Chiracregeringens nye nationale retspolitik ikke så meget en krig vendt mod de kriminelle men først og fremmest en krig mod de fattige - fattige der oftest har en lidt mørkere kulør end gennemsnitsfranskmanden. Så den fremtidige EU-linie her er formodentlig allerede så småt udstukket.
Man kan så overveje, hvor meget den linie vil adskiller sig fra den nuværende danske regerings? Men en ting er sikker, hvis det først bliver EU der fastsætter linien, også på rets- og indvandrerområdet, så bliver den umulig at ændre nationalt, når og hvis det danske politiske flertal skifter.
Sagt på en anden måde, den danske venstrefløj kan meget vel gå hen selv at blive fanget i det EU-spind, som dele af den netop nu forsøger at spinde om den nuværende danske regering og dens politiske flertal. En fremtidig progressiv dansk regering kan blive tvunget til at gøre en reaktionær EU-politik til sin egen - givet til glæde for den da borgerlige danske opposition.
Niels Eriksen er medlem af Enhedslisten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278