12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Er international ret udemokratisk...

Er international ret udemokratisk...

Lørdag, 24. maj, 2003, 00:00:00

Ifølge USA og Dansk Folkeparti: Ja! Men ifølge Europa Rådet og FN: Nej! Også på dette område, har USA og Europa forskellige erfaringer. I USA er grundlaget demokrati og demokrati alene. Retssikkerhed og menneskerettigheder er underlagt den demokratiske politiske situation, som til enhver tid er sammensat af vælgerne.

af Pernille Frahm - Medlem af EU-parlamentet for SF og medlem af SF's hovedbestyrelse siden 1988.

I Europa erfarede man, hvordan Hitler, efter at være demokratisk valgt, afskaffede retssikkerheden, menneskerettighederne og til sidst demokratiet. Derfor bygger Europa Rådet, som opstod efter Anden Verdenskrigs afslutning på tre ligestillede værdier: Menneskerettigheder, rets sikkerhed og demokrati. Og for at sikre de to første mod det sidste, lavede man europæiske aftaler om rettigheder og retssikkerhed: Den Europæiske Menneskerettigheds Konvention, og man opbyggede en domstol, der skulle kunne dømme stater for at overtræde denne - selv hvis det skete ad demokratisk vej!

Konventioner under angreb
Danmark er bundet af en lang række konventioner, som begrænser det danske demokrati, for at sikre kvinders rettigheder, etniske minoriteters rettigheder, børns rettigheder og så videre. Derudover har vi en række konventioner om våben, hvor venstrefløjen gennem den kolde krig spillede en aktiv rolle, for at sikre at store stater (USA og Sovjet) indgik bindende aftaler om nedrustning og afspænding. På trods af deres til enhver tid gældende demokratiske flertal! Og vi har aldrig anset det for et demokratisk problem.
Først nu, med Dansk Folkeparti og mullaherne Krarup og Langballe i Folketinget kommer internationale konventioner under angreb. Desværre ikke bare fra højrefløjen, men også på dele af venstrefløjen. For idet, man sætter demokratiet over alt andet, så falder hele grundlaget for bindende international ret sammen. Selve ideen i internationale aftaler er, at begrænse den enkelte stats muligheder. Danmarks medløb i Irak-krigen har sat sagerne på spidsen. Her bør venstrefløjen holde tungen lige i munden! Man kan ikke på den ene side kræve international ret og samtidigt kræve fuld dansk suverænitet i internationale anliggender!

EU skal have mulighed
Jeg skriver dette, fordi Niels Eriksen fra Enhedslisten i Dagbladet Arbejderen den 26. april mener, jeg er udemokratisk, når jeg vil have bundet Danmark op på at agere i fællesskab med et flertal blandt EU's medlemsstater i udenrigspolitikken. At binde en stat op imod det til enhver tid gældende flertal er forudsætningen for enhver international aftale. Jeg anser det for nødvendigt, for at give EU en mulighed for at være den magt, der kan styrke FN og dermed international ret.
Et EU, der kan optræde samlet i udenrigspolitik er bestemt ingen garanti for en rød-grøn udenrigspolitik. Men det er forudsætningen for, at nogen kan træde op på den internationale scene og sikre international ret og internationale konventioner ved at lægge styrke bag FN-systemet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. maj. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp