Den alternative arbejdsmiljøpris gives til et firma, der gennem året har modarbejdet ethvert forsøg fra de ansattes side på at rette op på et dårligt arbejdsmiljø.
af Priskomiteen fra Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere
Den 28. april i år gik den alternative arbejdsmiljøpris, som uddeles af Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere, til entreprenørfirmaet Skanska for deres sikkerhedsledelse på byggepladsen Daells Varehus i København.
Byggeopgaven har bestået i at ombygge det gamle varehus til et nyt hotel i international klasse - hotel fra 1. sal og opefter med plads til butikker i stueetagen. En samlet opgave til 200 millioner med en varighed fra januar 2002 til juni 2003. Bygherre er TK Development i Danmark, men kapitalen bag projektet er svensk.
Skanska har som totalentreprenør løst opgaven ved at lade arbejdet udføre af underentreprenører, hvoriblandt 25-50 procent har været uorganiserede ved arbejdets start. Arbejdet er for nogle entreprisers vedkommende blevet tildelt løbende og har været uden veldefineret afgrænsning. Dette har givet byggeleder for Skanska, Finn Nørgård, mulighed for at 'regulere' størrelsen på disse entrepriser undervejs. Med andre ord et herligt og friskt initiativ med indbygget konkurrenceeffekt.
Denne model har gennem hele byggeperioden givet anledning til en 'perlerække af spøjse episoder' og et utal af besøg fra Arbejdstilsynet, Byggefagenes Sikkerhedspatrulje og diverse fagforeninger.
Øjenvidneberetningerne
Her følger et sammendrag af øjenvidneberetningerne:
Sommeren 2002 var nedriverne i gang på hele ejendommen i et sådant omfang, at hele byggepladsen må betegnes som een stor livsfarlig losseplads.
Tagetagens stålsøjler, som alle var indpakket i hvide asbestplader, blev behandlet som alt andet affald og smidt i en stor bunke. Nedriverne balancerede i deres bobcats ude på kanten af øverste betondæk og en konstant strøm af betonklodser ramlede mod gården, der samtidig fungerede som adgangsvej til bygningen.
Opstilling af gipsvægge inde i bygningen foregik i et inferno af støj og støv fra nedbryderne, og da åbningerne mod gården på fagforeningens foranledning blev lukket af med x-finerplader, påbegyndtes nedbrydningen inde i bygningen og på modsatte facade!
Vinteren kom tilsyneladende fuldstændig bag på byggeledelsen. På et tidspunkt var der store søer af vand på etagerne - der blev målt vanddybder på op til 5 cm. Adgangsvejene i gården var i samme periode smattede stier, regelmæssigt afbrudt af henslængte byggematerialer.
Dertil kom manglende rækværk på etagerne og konstant ophobning af affald i gangveje og arbejdsområder samt yderligere fejlhåndteret asbest inde i bygningen.
Et par enkeltstående episoder fra ombygningen fortjener at blive nævnt særskilt, blandt andet 'bjørnefælden' - et flere meter dybt brøndhul, hvor et stykke sort plastfolie gjorde det ud for låg - lige til at træde igennem!
Eller udgravningen, hvor gravemaskinen stod placeret ved jordkanten, samtidig med at en mand arbejdede uanfægtet videre på bunden af den lodrette udgravning.
De særlige arbejdsforhold har selvfølgelig krævet specielle skur- og velfærdsforhold. Disse har for de fleste ansattes vedkommende været indrettet i eksisterende bygninger; gamle beskidte tæpper på gulvene, uhumske, ikke ventilerede toiletter med et ukendt antal brugere. Selv et fugtigt beskidt kælderrum uden vinduer i nederste etage under bygningen har fungeret som spisestue - end ikke rotterne har villet opholde sig der (vi så i hvert fald ingen!).
Prisuddelingen
Alt i alt må vi konstatere at Skanska med byggepladsen 'Daells Varehus' har gjort sig fortjent til årets 'arbejdsmiljøpris'. Desværre ønskede byggeledelsen ikke at være tilstede ved prisoverrækkelsen, som derfor blev overrakt in absentia under tilstedeværelse af pladsens sikkerhedsrepræsentanter.
Som en festlig afslutning på den begivenhedsrige dag havde priskomiteen mulighed for at beundre et par af byggepladsens malere, der midt mellem andre håndværkere var i færd med at sprøjtemale store vægflader med det eksklusive StoSilent produkt, MAL kode 00-3. Men også denne test, efter prøvetidens udløb, klarede byggeledelsen i flot stil - de foretog sig intet!
Ovenstående er sakset fra tidsskriftet 'Arbejde & Sundhed', nr. 2, juni 2003, som udgives af Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere
Skanska
Grundlagt: 1887.
Branche: Bygge/anlæg samt udvikling og salg af boliger og erhvervsbyggeri.
Omsætning: ca. 146 milliarder i svenske kroner i 2002. Antal ansatte: ca. 76.000 (februar 2003).
Primære markeder: Sverige, USA, Danmark, Finland, Norge, Polen, Argentina, Hong Kong, Indien og Tjekkiet.
Danmark
Ejerforhold: Skanska Danmark A/S er - gennem koncernens holdingselskaber - 100 procent ejet af Skanska AB, Sverige.
Skanska AB er den globale koncerns moderselskab, og er noteret på Børsen i Stockholm.
Omsætning: 3,8 mia. DKK i 2002.
Antal medarbejdere: Ca. 1.600
Miljø: Miljøcertificeret efter ISO 14001.
Kilde: www.skanska.dk
Det forhåndenværende søm
Hollywood, EU, Det Kongelige Teater og LO gør det - de uddeler alle priser for særligt gode præstationer.
I erkendelse af, at gamle 70'er-agtige organisationer også må forny sig, er Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere hoppet på prisuddelingsvognen. Vi har imidlertid valgt en ganske anden profil.
Som led i at markere Arbejdsmiljøets Internationale dag den 28. april, hvor konsekvenserne af dårligt arbejdsmiljø markeres verden over, har vi valgt at uddele en pris til en virksomhed eller person, som har gjort sig særlig bemærket i forhold til et dårligt arbejdsmiljø. Derfor prisen: Det forhåndenværende søm. I år faldt valget på Skanska A/S.
Vi kan afsløre, at vi til næste år gerne modtager indstillinger til en kandidat. Deadline for dette vil være 1. marts 2004.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278