Pioner-socialisten Frederik Dreier havde kosten fremme i et enevældigt og snæversynet samfund og strøede om sig med mange fornuftige ideer.
af Christian Toubro, Viby J.
Stor tilslutning til Henrik Ydes fine anmeldelse af pioner-socialisten Frederik Dreiers (1827-1853) samlede skrifter i Dagbladet Arbejderen torsdag den 22. maj. Skrifter, der omsider er udkommet og som er væsentlige til forståelse af den progressive bevægelses historie i vores land.
Dreier havde kosten fremme i et enevældigt og snæversynet samfund og strøede om sig med mange fornuftige ideer.
Han døde alt for ung og som påvist i Svend Erik Strybes doktorafhandling fra 60'erne var han højst sandsynligt af manio-depressiv personlighedskarakter. Det vil sige til tider uhyre arbejdsom - til andre lad og måske led ved sig selv. Lidelsen er velkendt - omkring halvtreds tusinde danskere lider af den og i Dreiers slægt var der mange med denne Grundvigske særegenhed.
Forstyrrelsen er stærkt arvelig, men i dag ikke så håbløs som på Dreiers tid. Personligheden er hele vejen igennem intakt men dens fremtrædelsesform er forskellig - fra det mørke, stille over det almindelige til det visionære måske vilde.
Tolerancen overfor mennesker der er født med grus i sindet, er i dag langt større end på Frederik Dreiers tid, hvor han blev ydmyget og slet ikke regnet af sin samtid.
Det er prisværdigt, at forskere samler de Dreierske skrifter og får dem udgivet. Det er halvandet hundrede år siden, at en ung mand skar igennem og sagde og skrev ting vi under Fogh siger og mener.
Et tankeeksperiment kunne være, at Dreiers tanker om et selvstændigt arbejderparti var slået igennem dengang omkring 1850 - altså godt tyve år før Pio og hans gøren og laden.
Meget kunne have set anderledes ud og mange nederlag kunne måske have undgået.
Men det er bare tankespind - vi skriver 2003 og ideologisk er der sket store landevindinger siden 1800-tallet. Enhed i den kommunistiske bevægelse er sammen med så mange andre vigtige opgaver også med på programmet og den vil nok også komme. Usekterisk, bred og med rod i den arbejderklasse, som Frederik Dreier fattede styrken i.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278