Det multinationale ´Monsanto´ har vundet et patent, som på sigt kan give firmaet kontrol med et af klodens vigtigste afgrøder, advarer dagens kronikør Efter adskillige forsinkelser og afvisninger, lykkedes det for ´Monsanto´ at fastholde sit monopol på et af klodens vigtigste fødevarer, soyabønnen
af ETC-group
Som et af de mest skandaløse eksempler på 'Monsantos' forsøg på at opnå
total kontrol med klodens vigtigste fødevarer, har Det Europæiske
Patentrettighedskontor med hovedsæde i München, den 6. maj støttet det
formodentlig bedst kendte eksempel på patentudtagning på genetisk
manipulerede produkter ...og det skete efter miljøgruppers ni år lange kamp for at få patentet ophævet.
Det europæiske patentnr. 301 749, udtaget i marts 1994, er et såkaldt 'artspatent', som giver giganten inden for genmanipulering, 'Monsanto', monopol på frø plus samtlige afarter og varianter af genetisk manipulerede soyabønner ...uden at man i øvrigt interesserer sig for hvilke teknikker eller hvilke gener, firmaet måtte finde for godt at manipulere med.
Patentet, der har været genstand for megen kritik og blandt andet er karakteriseret som umoralsk og teknisk set uanvendeligt af modstanderne af genetisk manipulation, blev interessant nok kritiseret af 'Monsanto'....lige indtil det lykkedes for firmaet selv i 1996 at opkøbe det oprindelige patent. Derefter er Monsanto ophørt med at være kritiske!
Omend det tog ni år at 'tilberede retten' for Det Europæiske Patentrettighedskontor før det lykkedes at få juridisk opbakning, mente kontoret ikke at behøve mere end ti timer den 6. maj - inklusive frokost- og kaffepauser - for at lytte til modstandernes argumenter, og derefter at udtale sig til fordel for 'Monsanto'.
Det skal dog tilføjes at 'Monsanto' selv slettede en meget vigtig klausul i patentaftalen, som ville kunne sætte firmaet i stand til yderligere at sætte sig på kontrollen med andre planter end soyabønnen.
NGO'en ETC-group, der har fastholdt sin modstand mod patentrettigheder fra denne teknologis først dage for omkring ti år siden, var til stede i München sammen med den engelske advokat, Daniel Alexander og patentspecialisten Tim Roberts.
Af andre opponenter
til stede den 6. maj kan nævnes Greenpeace, aktivisten Stefan Geene, Syngenta og Pioneer Hi-Bred, som er en 'aflægger' af medicinalfirmaet DuPont.
'Monsanto' har gennemført omfattende mediekampagner i forsøget på at fremstå med et venligt og ydmygt image', udtaler Hope Shand, forskningsleder i ETC-Group, 'men firmaets opførsel i retssalen demonstrerede med al ønskelig tydelighed at 'Monsanto' fortsætter sin aggressive kampagne for at opnå kontrol med alt, hvad firmaet peger på!'
Det mest foruroligende er at overvære hvorledes patentsystemet 'belønner' den slags, tilsidesætter de mest elementære moralske principper og desuden fuldstændigt ignorerer det ansvar, som burde 'ledsage' de videnskabelige landvindinger.
Da ETC-Group første gang appellerede patentafgørelsen, var vi især dybt bekymrede for den trussel imod fødevaresikkerheden, de genetiske gigantfirmaer repræsenterede. I dag, ni år senere, er vi egentlig blot blevet bekræftede i den trussel som et så uansvarligt patentrettighedssystem udgør imod demokratiet.
Nanoteknologien og andre beslægtede teknologier fører blot yderligere og mere alvorlige problemer med sig.
'Uanset hvordan man betragter fænomenet, er der tale om en forkert beslutning', forsikrer Tim Roberts. Der skal ledes længe efter et andet patent, hvor så forholdsvis beskedne fremskridt, har ført til så omfattende rettigheder.
Det er lykkedes udelukkende ved at henvise til juridiske spidsfindigheder, der dog er helt uanvendelige, samtidig med at man overså helt fundamentale teoretiske principper i patentrettighedssystemet, som for eksempel forholdet mellem hensyntagen til patentindehavernes og samfundets interesser. Hvis denne afgørelse er i overensstemmelse med lovens bogstav...så haster det med et nyt alfabet!'
'Monsanto' indledte retssagen i München med juridisk spilfægteri, for derved at kunne forhindre visse specialister i at udtale sig, som tilfældet var med Dr. Suman Sahai fra 'Gene Campaign', som Greenpeace havde fået til at komme fra Indien for at høre hans indlæg om patentsystemets negative indflydelse på fødevaresikkerheden.
Endnu mere utroligt var det, at 'soya-eksperter' fra Kina - som er denne afgrødes oprindelsesland - blev afvist af Patentrettighedskontoret under henvisning til frygten for smittefaren fra ...SARS!
Og som om det ikke var nok, foreslog 'Monsanto' at tribunalet diskvalificerede ETC-Group og den tyske aktivist Stefan Geene, idet firmaet påstod at Geene, på trods af at han selv var til stede i retssalen, måtte karakteriseres som en 'fiktiv person'.
Selv om Monsanto ikke havde held med sit forehavende, havde man fået lagt tonen.
Diskussionen om de etiske problemer blev tydeligvis forsøgt nedgjort af Monsanto ....pænt fulgt til dørs af dommerne!
'Det er omtrent lige så latterligt som at offentliggøre en opskrift på en elendig kage, og derefter kræve ophavsrettigheder på samtlige kager, der bliver bagt rundt omkring i verden...uanset hvilke opskrift, hvilken kage og hvilken bager, der er tale om!' forklarede Jim Thomas fra ETC-Groups kontor i Oxford.'
Lige fra den dag, hvor 'Monsanto' anskaffede sig A-patentrettighederne til soyabønner, har de anvendt dette patent som murbrækker i forsøget på at tilegne sig HELE kagen og hermed sætte sig på kontrollen med et af verdens vigtigste fødevarer.
På nuværende tidspunkt står 'Monsanto' for 100 procent af den genetisk manipulerede soya, som blev dyrket på verdensplan i 2002 (omkring 36,5 millioner hektar). Det svarer til omkring halvdelen af det samlede areal af 'traditionel soya'. Det er vanskeligt at forestille sig et mere risikabelt monopol end dette!'
Og han bakkes op af Dr. Christoph Then, Greenpeaces patentekspert: 'Denne sag giver et tydeligt signal om at ledelsen af Det Europæiske Patentrettighedskontor bør udskiftes. Europa har stærkt brug for en ny patentlovgivning, der forbyder patent på liv!'
ETC-Group anser afgørelsen for at kunne danne præcedens for andre og måske mere risikable produkter, især med henblik på nanoteknologien som er manipulation med atomer for dermed at kunne danne nye molekylære former.
'Denne type bredspekterede patenter på soya blev tilladt for at de 'aggressive' virksomheder og uansvarlige regeringer kunne overskride grænserne for det tænkelige i den nye teknologis første dage, og her tilbød man patenter på biologiske produkter og processer' forklarer Hope Shand.
'Nu er virksomhederne ved at sikre sig patentrettigheder til nanoteknologiske produkter og processer, og hertil hører de kemiske elementer, der i realiteten er LIV.
Med de nanoteknologiske patentrettigheder 'kan de genetiske storfyrster nu true med at kontrollere de fundamentale elementer i konstruktion af liv.'
'Vi er bange for at Det Europæiske Patentrettighedskontors afgørelse med hensyn til 'Monsantos' soyapatent, giver blod på tanden til de, der ønsker at sikre sig legale monopoler, som går endnu videre - medregnet patenter på liv, eller levende organismer - understreger Jim Thomas.
'Monsanto kan udtage patent på en komplet art. Nanoteknologien byder på ny muligheder for at kunne patentere sig til retten til liv. Al den stund teknologierne fokuserer mest på nanoteknologi, må de organisationer, der modsætter sig patentrettighedssystemet, ikke blot begrænse sig til at organisere kampagner, mener ETC-Group.
Temaet bliver genstand for en grundig diskussion på et seminar for politikere, den brede offentlighed og for nyhedsmedierne i Europarlamentet, Bruxelles, den 11. juni 2003.
Seminar i Europaparlamentet
Sammen med De europæiske Grønne, 'The Ecologist', Greenpeace, Dag Hammarskjöld-fonden, Genewatch UK, Clean Production samt en gruppe medlemmer af Europaparlamentet, afholder ETC-Group et seminar om nanoteknologi, i Europaparlamentet, Bruxelles, den 11. juni 2003.
Med deltagelse af internationale eksperter, forsøger seminaret at sætte fokus på temaer relaterede til denne nye teknologi og på patentsystemet, såvel som på de sociale og sikkerhedsmæssige aspekter.
Blandt deltagerne er Dr. Vandana Shiva og Dr. Vyvyan Howard.
Efter seminaret afholdes den 12. juni en 'strategi-debat'.
Yderligere informationer kan findes på www.etcgroup.org eller skriv til Jim Thomas: mailto:jim@etcgroup.org
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278