Der har været alt for lidt fokus på de ressourcer, både sociale og arbejdsmæssige, som indvandrerne har at tilbyde den danske befolkning
af Kjeld Ejstrup, Århus
Langt de fleste politikere og almindelige borgere i Danmark har den opfattelse, at indvandrere skal have en ordentlig behandling. Men det er desværre mit indtryk, at mange af dem også siger ja tak til indvandrere på samme måde som Niels Hausgaard i 1979 sagde ja tak til atomkraft med sangen 'Hilsen fra os', fra LP'en Kunst 1979.
Heri hed det:
'Snakken var, om vi sku ha atomkraft eller hva,
og det ment vi intjs, der ku vaer tvivl om, at vi ska.
Men værket ska lej på Sjællaj hår vi tent, eller Fyn, hen i de øster aej.
For å ha e haer ved ås, nej det vil vi godtnok intjs, og det vil osse næmt kom te å lej i væj'.
Jeg havde nogle kursister med ude i Bazaar Vest i Århus, hvor kursisterne, ud over faktuelle oplysninger om selve projektet Bazaar Vest, fik lejlighed til at se nærmere på Bazaaren og handle i de mange butikker. En af kursisterne var utrolig glad for Bazaaren, især afdelingen med grønsager, men samtidig oplyste hun at hun havde sagt sit job op hos FDB, fordi hun skulle forflyttes til Kvickly i Frydenlunds Allé. Det ville hun ikke for som hun sagde: 'Jeg vil ikke hele dagen stå og ekspedere 'de sorte'!'
Der findes flere lignende udtalelser. Jeg hørte selv en del, da jeg flyttede til bydelen Hasle i Århus V. Men jeg tror egentlig ikke udtalelserne bygger på fremmedhad eller uvilje mod vores indvandrere. De bygger snarere på en uvidenhed om indvandrernes sociale, kulturelle og arbejdsmæssige forhold.
Det er et kendt fænomen, at mange nærer en frygt for det ukendte og det fremmedartede. Og i Danmark har visse politiske partier og medier været med til at gøde denne frygt. Der har været sat fokus på uroligheder i Vollsmose og Gellerup, manglende integrationsvilje, badeforhæng, fredagsbøn og andet. Der har været alt for lidt fokus på de ressourcer, både sociale og arbejdsmæssige, som indvandrerne har at tilbyde den danske befolkning.
Hvis man begynder at fokusere mere på disse ressourcer, kan man måske få vendt en uvidenhed til viden og dermed fjerne den frygt for det ukendte, der er en alvorlig forhindring for at vores indvandrere skal få en ligeværdig tilknytning til arbejdsmarkedet.
Lad os begynde at 'grave' i vores egen baghave og forandre den til en prydhave, hvor den mellemfolkelige forståelse kan gro og udvikle sig.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278