De offentliggjorte karaktergennemsnit på gymnasierne kan ikke sammenlignes.
af Per Bregengaard, uddannelsesborgmester, København
Undervisningsministeren har fået et problem med det, hun synes, er så indlysende rigtigt, og har fjernet gymnasiekaraktererne fra ministeriets hjemmeside. Men det egentlige problem er efter min opfattelse ikke, at skolerne offentliggør forskellige tal.
I Københavns Kommune er 'Lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne m. v.' i det politiske udvalg blevet mødt med kravet om en forbrugervejledning, der forklarer, at skolens karaktergennemsnit intet fortæller om det enkelte barns muligheder for at opnå en god eller en dårlig eksamen, men snarere belyser, hvem skolekammeraterne er.
Derfor bliver det også vigtigt at dynge eksamensresultaterne til med informationer, der belyser serviceniveauet gennem centrale nøgletal, som antal lærertimer pr. elev med mere, hvilket ligeledes er blevet et krav til skolerne. Men det ændrer naturligvis ikke på synet på skolevæsnet, som en butik, hvor de unge eller forældrene går på shopping.
Det forekommer demokratisk, at offentligheden skal have adgang til alle informationer om en skole. Og det er naturligt i et individualistisk neoliberalistisk samfund. Men informationer om for eksempel eksamensresultater er dybt skadelige, hvis man ønsker borgernes involvering i den lokale skole, som et led i udviklingen af et demokratisk og solidarisk fællesskab.
Og samtidigt bliver det dybt frustrerende, når gymnasierne på grund af det voldsomt stigende elevtal langt fra kan opfylde alles ønske om deres favoritskole og må nøjes med, hvor der er plads.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278