USA optrapper kampen om opinionen med dekret om fjendtlig medieaktivitet i Irak
af Lotte Rørtoft-Madsen
Siden 1. maj - da USA's præsident Bush erklærede den egentlige krig i Irak for slut - er 50 amerikanske soldater blevet dræbt i det nu besatte land.
En tredjedel af dem er dræbt inden for de sidste to uger.
Alene inden for et enkelt døgn blev der for få dage siden - nemlig fra lørdag til søndag - dræbt fem. Ved angreb tre forskellige steder i Irak.
Hver dag er der gennemsnitligt 13 angreb på amerikanske soldater, oplyser USA's eget militær, som ikke kan formodes at overdrive dette tal.
Alene disse få men sigende kendsgerninger rækker til at forklare, hvorfor både den politiske og militære ledelse i USA nu erkender, at der er tale om guerilla-krigsførelse i Irak.
Og de er tydeligvis også en af de væsentligste årsager til de anslag på journalisters og pressefolks arbejde i Irak, der gennemføres med stadig større styrke.
Historierne om hvorledes især arabiske journalister i Irak chikaneres og tilmed fængsles har i de sidste dage også nået de danske medier.
På mindre end to uger er journalister fra den efterhånden verdenskendte tv-station al-Jazeera to gange blevet fængslet og tilbageholdt i kortere tid. Først den 17. juli i Ramadi vest for Bagdad. Siden i søndags i Mosul hvor den tilbageholdte journalist efterfølgende gik i sultestrejke.
Begge gange skyldes anholdelserne, at journalisterne og deres kamerafolk filmer modstands-angreb på amerikanske soldater.
I den meget intense kamp om opinionen der udfolder sig lige netop nu, hvor nålestiksaktionerne mod besættelsesmagten har bidt sig fast, må sådanne billeder ikke vises.
Derfor er der ganske enkelt udstedt et dekret, der skal gøre det lovligt for besættelsesmagten at slå ned på pressefriheden.
USA's civile statholder i Irak, Paul Bremer, udstedte dekretet i juni for at kunne slå ned mod, hvad der kaldes 'fjendtlig medieaktivitet'. Ifølge dekretet er det lovligt at anholde pressefolk, hvis de eksempelvis 'tilskynder til vold mod de amerikanske og britiske styrker'.
Og det er åbenbart lige nøjagtig hvad arabiske tv-stationer som al-Jazeera og al-Arabiya gør - ifølge en af de amerikanske overhøge Paul Wolfowitz søndag i det amerikanske medie-monopol Fox News.
De arabiske tv-stationers 'partiske reportager' 'bringer amerikanske soldaters liv i fare', fortalte vice-forsvarsministeren til amerikanerne, der nu har fået 250 af deres sønner og døtre hjem i ligposer siden krigen mod Irak blev indledt 20. marts.
Og på dansk TV2 kunne general Finn Særmark-Thomsen mandag aften berette at set ud fra en militær vinkel er det ganske klogt, hvad USA gør. At det så måske er lidt politisk betændt ...
Dekretet om fjendtlig medieaktivitet i Irak er naturligvis oprørende. Og dets udmøntning - som vi kun ser toppen af herhjemme - kalder på fordømmelse. Også i journalist- og mediekredse.
Men det er ikke kun oprørende. Det er udtryk for at der reelt fortsat eksisterer en krigssituation i Irak.
USA agerer ikke kun som en besættelsesmagt, men - igen og i stigende grad - som en egentlig krigsmagt.
I det forløb er medie-kontrol og censur naturlige omend usmagelige ingredienser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278