1. maj 2004 er Arbejderbevægelsen Internationale Kampdag, og der bliver noget at kæmpe for. Den 1. maj 2004 er selv samme dato, hvor Danmark lukker op for adgangen til arbejdskraft fra lande som Polen, Estland, Letland, Litauen og Tjekkiet, når disse lande bliver fuldgyldige medlemmer af EU. Og det vil betyde større konkurrence om arbejdspladserne i Danmark
af Claus Andersen, Risskov
I følge en ny rapport fra Finansministeriet må danskerne berede sig på en større indvandring - i alt 50.000 personer frem mod 2030.
Og allerede i dag turnerer illegal, indsmuglet arbejdskraft rundt om i Danmark, sommermånederne er højsæson for illegal arbejdskraft.
Ifølge formanden for byggeriets fagforening, BAT, i Århus, stjæler østeuropæiske arbejdere og håndværkere arbejde fra deres danske kolleger. BAT undersøgte sidste år omfanget af illegalt arbejde. Et forsigtigt skøn viste, at der i 2002 var 6555 illegale arbejdstagere i Danmark inden for BAT- området. Med et gennemsnitligt ophold på tre måneder svarer det til 1640 fuldtidsbeskæftigede. Typisk hyret til høstarbejde i landbruget eller som håndværkere og arbejdsmænd på byggepladserne, hvor de kan tjene en timeløn på 30 - 40 kroner.
Uorganiseret arbejdskraft til sortbørspriser.
Undersøgelsen viste også, at 87 procent af de illegale arbejdstagere kommer fra Polen, Letland eller Litauen. Der er derfor al mulig grund til, at fagbevægelsen meget nøje følger udviklingen, når grænserne åbnes på Arbejderbevægelsens Internationale Kampdag - 1. maj.
'Nødderne knækker vi stadig selv' var overskriften på en annonce underskrevet i fællesskab af Dansk Arbejdsgiverforenings formand (DA) og fagbevægelsens formand (LO) ved Danmarks indtræden i EF i 1972.
I Danmark er der tradition for, at fagbevægelsen og arbejdsgiverne selv prøver at knække nødderne, også kaldet 'den danske aftalemodel', men nu skal nødderne også knækkes på europæisk plan og vi er på vej til 'en europæiske aftalemodel'.
Vil det medføre et skrækscenario af - ned med kollektiviteten, afskaffelse af eksklusivaftalerne, ned med kæmpende fagforeninger, ned med solidariske offentlige velfærdssystemer, ned med fast aftalt arbejdstid, ned med fast aftalt løn, ned med understøttelsen, ned med pensionerne, ned med det offentlige hospitals- og sundhedssystem?
Lad os håbe EU følger Verdensbankens udtalelser om at høje organisationsprocenter for fagbevægelsen sikrer ikke blot den enkelte gode løn- og arbejdsvilkår, de er også med til at sikre lav arbejdsløshed, lav inflation, højere produktivitet, mere ligeløn mellem mænd og kvinder og et fleksibelt arbejdsmarked. Det er stærke og gode ord i en tid, hvor alt for mange viljeløst flyder med på den nyliberale modebølge, at fagforeninger er af det onde.
I fremtiden lurer så Østudvidelsen, hvor det er et faktum, at arbejdere fra de østeuropæiske lande stort set ikke er fagforeningsorganiserede.
Vel skal vi være solidariske med de østeuropæiske arbejdere, og derfor fri indvandring, men samtidig har vi naturligvis også en forpligtelse til at sikre danske lønmodtagere imod løntrykkeri, arbejdsløshed og utilsigtede angreb på vore velfærdssamfund. Vi har intet imod arbejdere fra andre lande, men det skal være til en overenskomstmæssig løn. Så lad os knække denne nød.
Grundlæggende handler det jo om, at alt arbejde i Danmark skal udføres på overenskomstmæssige vilkår. Blokaderetten og eksklusivaftaler er nogle af de redskaber, der skal forhindre illegal arbejdskraft og at EU-udvidelsen ikke fører til øget løntrykkeri på danske arbejdspladser.
Arbejdskraftens fri bevægelighed må ikke betyde, at arbejdsgiverne skal have frit valg på alle hylder til at spille forskellige nationaliteter ud mod hinanden. Eller som Direktøren for Dansk Byggeri, Børge Elgaard, der mener, at det vil være dårligt lederskab, hvis arbejdsgiverne ikke udnytter muligheden for helt lovligt at ansætte østeuropæere til meget lavere lønninger end danske håndværkere. Det vil blive wild-west tilstande, hvor visse virksomheder kan hyre billig, udenlandsk arbejdskraft, der ingen rettigheder har.
Vores velfærdssamfund skal ikke udvikles til et supermarked med frit valg på alle hylder. Svaret på EU's udvidelse er at sikre de faglige rettigheder - ikke en ny Berlinmur.
Når alle er fagligt organiseret, står lønmodtagerne stærkest og har de bedste muligheder for at forbedre løn- og arbejdsforhold. Arbejdere fra udlandet er velkomne til at arbejde på vores arbejdspladser, men det skal være på lige vilkår med os. Derfor må vi kræve, at vi får dokumentation for at overenskomsten overholdes. Overenskomsterne værner om den enkelte.
De nye EU-borgere skal være velkomne, også på vore arbejdspladser, men vi må se til, at det kommer til at foregå på en ordentlig og kontrolleret måde.
Svaret på EU's udvidelse er at sikre de faglige rettigheder - ikke at trække et nyt jerntæppe.
'Snart dages det ...til arbejdet, liv eller død'
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278